
Danske Regioner vil gøre op med det danske overforbrug alkohol, som har mange sygdomsmæssige konsekvenser.
- Hver femte patient på sygehusene har et skadeligt alkoholforbrug. Det er oplagt at tage en kort samtale med patienterne om alkohol, når de alligevel er indlagte og motiverede til at ændre livsstil, siger Karin Friis Bach (R), næstformand i hovedstadens regionsråd.
Nye tal fra organisationen OECD viser, at danskere over 15 år køber 9,7 liter ren alkohol årligt, mens nordmændene holder sig på 6,0 liter.
Samtidig er danskernes forbrug endda stigende. I årene 2015-2018 steg det med 4,3 pct. Det er tre gange så meget som i Sverige, mens finnernes forbrug er faldet.
Rygestopstrategi skal i spil
I første omgang kaster Sygehus Lillebælt, som omfatter Middelfart, Kolding og Vejle, sig ud i et pilotforsøg.
Alle patienter på tre afdelinger spørges til deres alkoholvaner. Vil de gerne skære forbruget ned, sendes der en henvisning til hjemkommunen.
- Vi bygger på gode erfaringer med rygestop, hvor vi har sendt over 4000 henvisninger til kommunerne, siger Louise Højsager, planlægningskonsulent i Sygehus Lillebælt.
Danske Regioner har samtidig fokus på en anden kedelig dansk sprutrekord: De unges europarekord i alkoholforbrug.
Ny aldersgrænse
Regionerne vil have politikerne til at hæve aldersgrænsen for køb af al slags alkohol til 18-årige. Samtidig skal der indføres en folkesundhedslov, hvor det skal indtænkes i alle love, om de kan føre til et øget alkoholforbrug.
Efter offentliggørelsen onsdag af en ny stor rapport fra Sundhedsstyrelsen om den store ulighed i danskernes sundhed, så er alkohol et af sundhedsminister Magnus Heunickes (S) allervigtigste fokusområder.
- Vi skal bruge vores erfaringer med at bremse rygning til at nedbringe den vilde druktur, der præger den unge generation med store sundhedsmæssige konsekvenser, siger han.
rbr
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.