Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regioner kritiserer KL's sundhedsudspil

KL's udspil om, at kommunerne skal have en større andel af statens sundheds-midler til fremtidens kommunale sundheds- og forebyggelsesindsats, afvises blankt af regionerne som fuldstændig urealistisk
24. MAJ 2011 14.26

- Regeringen er fuldstændig fokuseret på sygehusvæsenet, selv om flere og flere sundhedsopgaver glider over på kommunerne. Sådan sagde KL-formand Jan Trøjboirg (S) for nylig, da KL spillede ud med en anden model for fordeling af statens sundheds-kroner.

Trøjborg peger på, at hele den forebyggende indsats stort set ligger i kommunerne. Men ser man på fordelingen af midlerne, så går kun 40 øre af hver bevilgede 100 kroner til forebyggelse. Dertil kommer, at kommunerne får flere og flere sundhedspolitiske opgaver - f.eks. i forbindelse med, at patienter hurtigere og hurtigere udskrives fra sygehus til eget hjem.

KL foreslår derfor, at kommunerne får en større del af de statslige midler mod at påtage sig en større indsats på sundhedsområdet.

Trøjborg mener oven i købet, at der vil være penge at spare for samfundet med en øget vægtning af det forebyggende arbejde.

Hel urealistisk
Danske Regioner er - måske ikke overraskende - lodret imod de sundhedspolitiske tanker, KL har spillet ud med. Det fortæller Altinget.dk.

- KL's rationale er, at hvis man tager penge fra regionerne og bruger dem på kommunal forebyggelse, så sparer man penge. Det er fuldstændigt urealistisk at omfordele penge fra regionerne i en tid, hvor der efterspørges stadig flere sundhedsydelser og behandlingen bliver mere specialiseret, siger regionsformand Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hun tror i det hele taget ikke på, at der er den store kontante kontante gevinst i kommunal forebyggelse.

Kun kloakkerne...
- Firkantet sagt, så er det eneste kommunale forebyggelsestiltag, der virkelig har haft betydning for sygehusområdet, jo datidens kloakering af beboelsesområderne, hvor man fik bedre sanitære forhold, siger Ulla Astman til Altinget og fortsætter:

- Kommunerne har haft forebyggelsesområdet siden strukturreformen, og jeg er ikke imponeret over den måde, de bruger pengene på området. Tiltagene skyder i en masse retninger, uden at der er kommet synlige resultater, siger altså Ulla Astman.

Mens regionerne altså vender tommelfingeren nedad, så ser det ikke ud til at gælde indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Han vil nok lytte positivt til KL på det her punkt under de økonomiforhandlinger, der netop er indledt. Han har nemlig flere gange udtalt sig positivt om at give kommunerne en større del af sundhedsmidlerne.

mou