
Manglende kompensation, i regionernes og regeringens økonomiaftale 2023, for tabte passagerindtægter under coronapandemien og stigende brændstofpriser truer de regionale busselskaber. "Det er et potentielt blodbad i den kollektive trafik," siger regionsrådsmedlem i Region Syddanmark Michael Nielsen (K) til TV2 Fyn.
Han oplyser til TV 2 Fyn, at han har forsøgt at få beregninger på, hvor mange penge busselskaberne kommer til at mangle, men at han endnu ikke har kunnet få de præcise tal. "Men det er et meget stort tocifret millionbeløb. Minimum 60 millioner kroner", siger han og tilføjer, at hullet i budgettet vil være nogenlunde lige stort i de to regionale busselskaber Fynbus og Sydtrafik.
En aftale for nylig mellem regionen og de fynske kommuner mindskede nogle bebudede besparelser og tilføjede midler til trængte ruter: "Vi har lige reddet tre ruter til 12 millioner, så kan jeg godt regne ud, at der skal ske drastiske ting. Det er Fynbus der selv skal afgøre, hvad der skal ske, men vi snakker om 20 procent af budgettet," siger Michael Nielsen til kanalen.
Kommunerne skal prioritere
De regionale busselskaber ejes af regioner og kommuner, og besparelser bunder i aftalerne mellem dem. Fx i Roskilde skal kommunalpolitikerne i forbindelse med budgetforhandlingerne til august komme med løsninger ud fra spareforslag fra trafikselskabet Movia, skriver sn.dk.
To af de seks linjer foreslås helt nedlagt, bybuslinjerne 208 og 209. Det vil give en besparelse på 550.000 kroner, hvoraf de 400.000 kommer fra linje 209. I forslaget fra Movia er også, at to andre linjer stopper med at køre i weekenden, mens yderligere to foreslåes halveret og forkortet.
Beslutter politikerne sig for alle seks besparelser, vil der være sparet 2,1 millioner kroner og 72.000 passagerer forventes at gå tabt. Nedskæringerne vil tidligt kunne være sat i værk sommeren 2023, skriver avisen.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.