Region Midtjylland udvikler brug af kultur som sundhed i Europa

Region Midtjylland bruger erfaring med målrettede kulturtilbud til syge og udsatte i EU-projekt, der skal udbrede kultur som sundhedsfremme i Europa.
22. MAJ 2022 10.43

MIDTJYLLAND: Region Midtjylland skal være en af tovholderne på EU-projektet CultureForHealth, der skal udbrede kultur som sundhedsfremme i hele Europa.

Gennem flere år har regionen arbejdet med at bruge kultur til at fremme borgernes sundhed fx med flere projekter med livemusik på hospitaler, læsegrupper for psykisk sårbare og kor for lungesyge. Kultur er anerkendt for at påvirke mennesker på mange måder og for at bidrage til en bedre livskvalitet. Og i de senere år har fokus i stigende grad været på, hvordan kunst og kultur også kan give en betydelig positiv effekt på vores sundhed.

Nu har Europa-Kommissionen så bedt Region Midtjylland og en række andre partnere lede det hidtil største europæiske projekt inden for feltet i Europa, "CultureForHealth", som bl.a. WHO (World Health Organisation) også deltager i. Sammen med netop WHO og bl.a. Sundhedsstyrelsen har regionen tidligere skabt platformen www.kultursomsundhedsfremme.dk.

- Jeg er stolt af, at vi får lov til at dele vores erfaringer og samtidig udvikle området sammen med andre aktører i Europa. I vores sundhedsvæsen har vi brug for at tænke nyt og anderledes, og her er et område, hvor mennesker uden medicin og bivirkninger måske kan få det bedre. Derfor er kultur oplagt at inddrage i vores tilbud til borgerne – også selvom meget endnu er på forsøgsbasis, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S), Region Midtjylland.

Samarbejde bredt i Europa

CultureForHealth er et projekt samfinansieret af Europa-Kommissionen med partnere fra hele Europa. Projektet varer i 18 måneder og slutter i maj 2023.

I projektets levetid udvikles tværsektorielt samarbejde mellem kultur- og sundhedssektorerne i Europa ved at samle fagfolk fra begge sider af bordet. Det består blandt andet af en række studieture, hvor det første var i Aarhus med gæster fra 15 europæiske lande.

Denne måned drager delegationen til Bologna i Italien og i efteråret til Cluj i Rumænien. Besøgene skal udbrede viden om og videreudvikle europæiske initiativer. Projektets anbefalinger skal forelægges Europa-Kommissionen og EU's medlemsstater i 2023.

CultureForHealth udvikler og følger også en række pilotprojekter, der blandt andet handler om museumsindsatser for demente, kulturindsatser mod udbrændthed på arbejdspladser og sanggrupper for kvinder med fødselsdepression.

cwa