Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Nogle af de nye nærpolitienheder bør ligge i belastede boligerområder, siger justitsminister Nick Hækkerup (S), her fotograferet under et besøg i Vollsmose med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør Arne Gram.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Regeringen vil have 20 nye nærpolitienheder

Det vil give mere tryghed, når flere vil kunne besøge en lokal politistation, mener regeringen.
24. AUG 2020 13.38

Mere politi i nærområderne er et hovedpunkt i regeringens udspil til en flerårig politireform.

Samlet vil regeringen åbne 20 nye nærpolitienheder, der skal placeres over hele landet, hvor der nu er langt til politiet. De nye enheder skal frem mod 2024 have 150 nye lokalbetjente, hvilket vil bringe det samlede antal op på 550.

- Min oplevelse er, at der hos mange danskere er en følelse af, at politiet er kommet for langt væk. Det udfordrer trygheden, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i udspillet.

De  20 nye enheder skal placeres med ti i Østdanmark og ti i Vestdanmark, og de skal have minimum fem medarbejdere og en ugentlig åbningstid på 15 timer, tilføjede  han på et pressemøde mandag eftermiddag, hvor udspillet blev fremlagt. Hvor de 20 steder skal være, bliver op til de politiske forhandlinger om udspillet.

Ud over flere lokalbetjente vil regeringen gennemføre en reform af Rigspolitiet, starte en national efterforskningsenhed, udvide politistyrken og styrke anklagemyndigheden.

Regeringens udspil vil løfte bevillingen til politiet og anklagemyndigheden med 596 mio. kr. i 2021 - stigende til 792 mio. kr. i 2024.

Fokus på tryghed

- Det seneste år har vi sat hårdt ind over for eksplosioner i København, over for fremmedkrigere og vanvidsbilisme. Nu er tiden til næste skridt så kommet for at øge trygheden, sagde Nick Hækkerup på  pressemødet.

- De seneste 20 år har svaret været mere centralisering. Vi vil gå en anden vej. Vi vil have mere nærhed, flere betjente og vi vil sætte hårdere ind over for den komplekse, økonomiske og organiserede kriminalitet.

-  Alene det, at man kan komme ned på sin station og  fortælle, hvad der er foregået, og det at have en oplevelse af, at der er en politistation i området,  betyder noget, tilføjede han.

Mere frihed

Med nærhed mener regeringen ifølge udspillet også, at politiet skal have mere frihed til at strukturere arbejdet.

- Der er derfor behov for et opgør med de omfattende registreringer og afrapporteringer, der præger politiet. Mere tillid og mindre detailregulering af politiet vil samtidig øge værdien af at have et mere nært politi med flere lokale betjente tættere på borgerne. Det vil betyde, at landets politikredse i højere grad kan håndtere de lokale og regionale udfordringer, skriver regeringen.

En del af pengene til styrkelsen af nærpolitiet skal komme fra Rigspolitiet, som halveres, så knap 240  stillinger spares væk.

Ritzau/ak