Sådan lyder det i et oplæg fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, der udspringer af VK-regeringens byggepolitiske handlingsplan fra foråret 2007.
Årsagen er, at den kommunale sagsbehandling i årevis har været udskældt for at være tilfældig og uensartet, og derfor kan rådgiverne lige så godt klare godkendelsen selv, skriver Ingeniøren..
I de seneste måneder har embedsmænd præsenteret oplægget for en række af byggeriets organisationer, og planen har været at sende et lovforslag i høring til februar. Med folketingsvalget er processen midlertidigt sat i bero, men Ingeniørens kilder synes enige om, at arbejdet vil fortsætte under en ny regering.
Henrik Garver, markedschef i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, ser rådgivergodkendelsen som en konsekvens af, at kommunernes behandling af byggesagerne er for forskellig.
I oplægget indskærpes det dog, at rådgiverne i de 20 procent mest krævende byggesager skal være certificerede for at måtte godkende deres eget arbejde. Og kommunerne skal stadig have kontrol over den planmæssige sagsbehandling - herunder byggeriers indpasning i lokalplaner.
Kommunernes Landsforening er kritiske over for forslaget:
- Vi har svært ved at se, at mindre kontrol skal gavne kvaliteten af dansk byggeri. Vi hører jo jævnligt om byggesager, hvor tingene er gået lidt for stærkt med sjusk eller alvorligere fejl til følge. De sager får vi næppe færre af, hvis byggeriet ikke længere skal have deres projektering efterprøvet af en uvildig instans, siger fuldmægtig Sofie Astrid Jensen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.