Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Pølsevogns-sag afgjort på topplan

Silkeborgs oprindelige tilladelse efter lokalplanen kolliderede med nye rammebestemmelser for bl.a. pølsevogne, men første afgørelse gælder
19. OKT 2011 10.10

SILKEBORG: En sag om en pølsevogn i et erhvervsområde har optaget folk og medier i Silkeborg de seneste måneder. Nu er sagen afgjort i Natur- og Miljøklagenævnet, og udvalgsformand Hans Okholm (SF) er tilfreds.

Ifølge afgørelsen kan Silkeborg Kommune ikke trække en oprindelig afgørelse fra  december 2010 tilbage, om at der ikke var særlige krav om tilladelse for at opstille en pølsevognen på en p-plads. Da en pølsevogn altid kan flyttes, kræver det bl.a. ikke bygetilladelse.

Kommunen vedtog senere i forløbet 'Administration af kommuneplanens rammebestemmelser vedrørende placering af butikker/boder til salg af tilberedt mad til private', og ifølge den skulle pølsevognen flytte.

Det vakte protester, og kommunen opfordrede selv pølsevognsejeren at klage. Ifølge kommunen handler er planlovens detailhandelsbestemmelser meget komplicerede og svære at tolke:

- Da vi trak vores oprindelige afgørelse tilbage, var det efter vores bedste overbevisning, sådan reglerne skal forstås. Vi har bl.a. fået juridisk bistand og vi har haft kontakt til Erhvervs- og Byggestyrelsen. Men nu kan afgørelsen fra Natur- og Miljøklagenævnet hjælpe os med at afklare, hvordan reglerne skal tolkes, forklarer Hans Okholm.

Afgørelsen fra Natur- og Miljøklagenævnet gælder kun den oprindelige sag. Og der er endnu en klagesag fra Silkeborg på vej i nævnet.

- Lige nu afventer vi en afgørelse på den anden sag, og derfor ved vi ikke endnu, om vi skal ændre vores praksis. Vi vil selv kontakte Natur- og Miljøklagenævnet, for at få klar besked om, hvordan den foreliggende afgørelse skal fortolkes - er det en afgørelse som kun gælder den konkrete sag - eller er det noget, vi skal styre efter generelt, udtaler Hans Okholm

 

Sagen kort
• 22. juli 2010 gav Silkeborg Kommune i en mail indehaveren af pølsevognen på parkeringspladsen ved Idemøbler i Virklund, den besked, at hendes pølsevogn ikke skulle godkendes og ikke krævede byggetilladelse, da der ikke var tale om en permanent opstilling. Kommunen henviste til, at området er omfattet af lokalplan 80.06, som giver mulighed for handel og forretningsvirksomhed.
• Plan- Miljø- og Klimaudvalget vedtog i marts 2011 'Administration af kommuneplanens rammebestemmelser vedrørende placering af butikker/boder til salg af tilberedt mad til private.'
• I forlængelse af denne vedtagelse 27. juli 2011 gav kommunen indehaveren påbud om at lovliggøre pølsevognen - dvs. at den enten skal flyttes mellem forskellige placeringer, eller indehaveren skal finde en fast placering i et andet område, der er udpeget til centerformål og søge om tilladelse efter bygningsreglementet.
• 17. oktober 2011 træffer Natur- og Miljøklagenævnet afgørelse om, at kommunens oprindelige afgørelse ikke kan ændres.

 

ka