DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Per Clausen afprøver rådmandspost
Per Clausen (EL) ved KL-topmødet i 2018.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

KV21:
Per Clausen afprøver rådmandspost

Følg de seneste udpegninger og manøvrer op til KV21 - i Aalborg, Varde, Faaborg-Midtfyn og Fredensborg, hvor en DF-politiker dropper at genopstille i protest mod partiliste.
14. OKT 2020 8.48
TEMA: KV21

I Aalborg har rotationsprincippet i Enhedslisten fået konsekvens for rådmand Lasse Olsen, der således ikke kan blive rådmand i næste valgperiode, fordi han har haft posten i otte år. TV2 Nord spekulerer således i, at når EL-veteranen Per Clausen fra nytår skal vikariere som rådmand for miljø-og energiforvaltningen under Lasse Olsens barsel, så kan det være en måde at køre Clausen i stilling som rådmand.

Ifølge tv-stationen har Per Clausen har på forhånd signaleret, at i givet fald er han parat til at påtage sig posten. Lasse Olsen har tilsvarende tilkendegivet, at han er klar til at stille op som menigt byrådsmedlem. EL gik ved KV17 fra tre til to mandater.

Partiliste eller sideordnet opstilling. Det er et spørgsmål, mange partiforeninger stiller sig mellem valgene, og i Fredensborg har det spørgsmål fået personlige konsekvenser i DF. 

Af sn.dk fremgår det, hvordan partiforeningen til KV21 har besluttet sig for partiliste, hvor partiet først beslutter rækkefølgen af kandidater, og hvor så listestemmerne fordeles ud fra toppen af listen. Ved sideordnet opstilling er det hende med flest personlige stemmer, der først kan bruge af listestemmerne, og dernæst kandidaten med næstflest og så fremdeles.

Ved KV17 havde DF sideordnet opstilling og fik først indvalgt Freja Brabæk Kristensen, der som nummer fem på listen fik flest stemmer, 261. Nummer et på stemmesedlen var Flemming Rømer og han kom med næstflest stemmer - 177 - ind som nummer to.  

Freja Brabæk Kristensen havde satset på at blive spids denne gang, men har valgt helt at trække sig, fordi partiet nu ønsker partiliste, og hun "ønsker, det bør være de personlige stemmer, der afgør om en kandidat kommer i byrådet". 

I Faaborg-Midtfyns Kommune har Borgerlisten måttet tage konsekvensen af, at Indenrigsministeriet har godkendt, at Klaus Riskjær Pedersen må kalde sit parti "Borgerlisten" ved folketingsvalg. Det nye navn ser ud til at blive "Lokallisten Faaborg-Midtfyn", oplyser Fyns Amts Avis. Listen fik ved KV13 valgt Jan Valbak ind med fjerdeflest personlige stemmer, men han forlod byrådet i vrede og fik Palle Andersen ind som suppleant, men ved KV17 var der ikke stemmer nok til en plads, men hjalp via valgforbund (med forkortelsen B-L-Å), hvor også Alternativet var med, De Radikale til to pladser.

Fra Varde skal det lige nævnes, at JydskeVestkysten tidligere har nævnt udvalgsformand Preben Friis-Hauge (V) som mulig kandidat til at bliver Erik Buhls (V) efterfølger som borgmester. Friis-Hauge har nu besluttet ikke at stille op, men holder fast i at stille op til byråd og Folketing. Gruppeformand Lise Berner er stadig ene kandidat, der har meldt sig, mens udvalgsformand Peder Foldager stadig overvejer. Foldager stillede op til KV13 op som Buhls modkandidat til at blive V-spids efter Gylling Haahr.