DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Patienter og ansatte samles om julesalmer på Kolding Sygehus

Hver morgen i december har personalet sunget julesalmer for - og med - patienterne. Julestemning styrker samholdet og forløbet for patienterne.
23. DEC 2019 11.32

KOLDING: I løbet af december har personalet på medicinsk sengeafsnit A på Kolding Sygehus sunget julesange for de indlagte patienter - og nogle gange også sammen med de indlagte. Det skriver Jyllands-Posten og TV Syd. 

- Vi skulle gerne give noget håb og et lille lysglimt midt i den her sygdom, som de her mennesker er i, siger afdelingssygeplejerske på Kolding Sygehus Charlotte Troldborg til TV Syd. 

Og det er ikke bare for patienterenes skyld. Sangene er også med til at styrke arbejdsmiljøet, og det er ikke kun i december, at der bliver sunget på afdelingen. Resten af året bliver der sunget tre-fire gange om ugen, skriver TV Syd. 

- Sang er med til at styrke sammenholdet, og holdånd er det, der kendetegner vores afdeling. Det kan vi sige, at vi står på mål for, tilføjer hun. 

Musik smertelindrer
Jule- og hverdagssangene er tilmed ikke kun en hyggelig tradition. De kan have en gavnlig effekt på patienterenes forløb på sygehuset, skriver Jyllands-Posten.

Forskning viser, at musik har en smertelindrende effekt, samtidig med at den kan flytte opmærksomheden fra eksempelvis sygdom, vurderer Peter Vurst, hjerneforsker og professor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og leder af Grundforskningscentret Music in the Brain. 

Men det gælder ikke alt musik. Det skal være musik, som patienter kender - som eksempelvis gamle salmer. 

- Det er afgørende i forhold til smertelindring, at det er musik, som patienten kender i forvejen. På den måde tilbyder musikken et trygt rum, men fordi metoden er meget simpel, er det vigtigt, at man er klar over, at musik kan opleves forskelligt. Det skal ikke bare sprøjtes ud over det hele, så vil det formentlig have den modsatte effekt, siger han. 

esl