Opsporing af børns nære kontakter frustrerer skoleledere
Det giver skoleledere sved på panden at identificere de nære kontakter til coronasmittede elever.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Opsporing af børns nære kontakter frustrerer skoleledere

Flere partier og eksperter foreslår at ændre reglerne, så kun smittede elever skal sendes hjem.

Det er en kæmpe opgave for landets skoleledere at finde frem til nære kontakter til coronasmittede og sende dem hjem i isolation.

Det siger formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

- Det er et kæmpe opsporingsarbejde, hvis det er et barn i 1. eller 2. klasse, der har 24 klassekammerater, og vi så skal finde ud af, hvem der har været nær kontakt til barnet, siger han.

Det er som hovedregel ikke længere hele klasser, der hjemsendes, når der konstateres coronasmitte i en klasse. Det er den smittede og så de nære kontakter - altså de personer, der har været inden for en meters afstand og været det i mindst 15 minutter.

Men det er reelt en umulig opgave at finde ud af, når det drejer sig om de mindste børn, mener skoleledernes formand.

- Der er jo frikvarterer, hvor de blander sig mellem forskellige klasser og løber ind og ud. Og børn i 1. og 2. klasse kan ofte ikke huske, hvem de har været sammen med. Det er en opgave, vi reelt ikke kan løse ordentligt for de mindste elever, siger Claus Hjortdal.

Ubehagelige forældre

Det fører ifølge skolelederen ofte til ubehagelige reaktioner fra forældre, når de får at vide, at deres barn skal hjem i karantæne, fordi barnet har været tæt på en smittet.

- Vi oplever desværre, at nogle forældre er særdeles ubehagelige i telefonen over for os. De kan ikke forstå, at det lige er deres barn, der skal hjemsendes og i karantæne, siger Claus Hjortdal.

Det hænger ifølge skolelederformanden sammen med, at man generelt i samfundet har fået et andet syn på coronavirus.

- Der er ikke den samme fleksibilitet fra arbejdsgivers side som for et halvt og et helt år siden, da smitten var ude af kontrol. Nu er langt de fleste virksomheder tilbage til hverdagen, siger han.

Skoleledernes formand håber, at retningslinjerne bliver ændret, så det kun er den smittede og ikke nære kontakter, som hjemsendes.

- Vi ser meget på den norske model, hvor man kun hjemsender de smittede, og så håber vi på, at reglerne bliver slækket. Men det skal selvfølgelig være ud fra en sundhedsfaglig vurdering, siger Claus Hjortdal.

Partier og eksperter enige

Flere partier på Christiansborg deler ifølge Berlingske ønsket om, at retningslinjerne på området ændres.

- Dem, der er smittet, skal selvfølgelig gå hjem, men det er ikke hensigtsmæssigt og proportionalt, at vi sender raske børn hjem. Hvis der er nogen, der har lidt under covid-restriktioner, er det jo børnene, der har været sendt hjem, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, til avisen.

Han bakkes op af blandt andre Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, og De Radikales skoleordfører, Lotte Rod, som vil have regeringen på banen.

Også flere eksperter opfordrer til, at børnene ikke længere skal sendes hjem som nære kontakter.

Blandt dem er tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI) Nils Strandberg Pedersen.

Han siger til Berlingske, at det med Delta-varianten er uundgåeligt, at langt de fleste danske børn under 12 år vil blive smittet i år. Men da børn kun i meget sjældne tilfælde bliver alvorligt syge af en coronainfektion, giver det ikke mening at forsøge at stoppe smittespredning blandt børn, mener han.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at retningslinjerne for håndtering af smitte på dagtilbuds-, undervisnings- og uddannelsesområdet er "under revidering og forventes erstattet inden for nærmeste fremtid".

Ritzau

Opdateret 11.25 med sidste afsnit