Oprensningen efter Danfoss-forurening forsinkes et år
Bekæmpelsen af forureningen med olie og kræftfremkaldende stoffer på Nordals volder problemer og forlænger processen.
Foto: Lene Esthave, Ritzau Scanpix

Oprensningen efter Danfoss-forurening forsinkes et år

Havbunden ud for de områder, der skal graves ud for at fjerne forgiftet jord ved Himmark på Nordals, viser sig at være for blød til at kunne bære en inddæmning.

SYDDANMARK: Arbejdet med at fjerne tonsvis af forgiftet jord ved Himmark Strand på Nordals bliver mere kompliceret og tidskrævende end først antaget, oplyser JydskeVestkysten. Det betyder, at naturen ikke vil være genetableret, før et nyt ferieresort åbner i november 2024. 

Oprensningen skulle være gået i gang i slutningen af året. Men havbunden ud for de områder, der skal graves ud, driller. Det har vist sig, at den er for blød til at kunne bære en inddæmning. Region Syddanmarks projektleder på forureningen, der hører til de såkaldte generationsforureninger, Kristian Dragsbæk Raun forklarer, at der er risiko for, at dæmningen skrider, eller at vandet pludseligt springer op af et underliggende sandlag og fylder udgravningen.

Derfor skal dæmningen udvides og bestå af andre materialer, og hermed er det forfra med en lang række beregninger og vurderinger af projektets belastning af blandt andet havmiljøet. Det betyder, at opgaven tidligst kan komme i offentlig høring ved årsskiftet og sendes i udbud i slutningen af 2022 eller starten af 2023.

I 2019 kom det frem, at der var tale om en massiv olieforurening, hvor Danfoss med myndighedernes tilladelse deponerede over 300 tons olieholdige affaldsstoffer i perioden 1950-1967. I havbunden ud for området er der konstateret blandt andet kræftfremkaldende klorerede stoffer, og derfor har der i årevis været badeforbud ved Himmark Strand.

Danfoss har betalt forundersøgelserne af forureningen ved Himmark Strand, og koncernen bidrager med yderligere 25 mio. kr. til oprensningen, der skønnes at løbe op i 156-192 millioner kroner.

ka