Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Opmand, S- og KL-veteran fylder rundt

Tidligere indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) fylder 85 og kan fortsat ikke lade være med at blande sig i lokal-, kommunal- og landspolitik
6. JUL 2011 10.40

Af Knud Abildtrup

AARHUS: Han bliver trods alt nok ikke hentet ind, i fald en ny rød regering til efteråret skal til at finde de politiske talenter rundt i landet til ministerposter. For han fylder 85 år i morgen 7. juli.

Men den politiske interesse fejler ikke noget hos den tidligere formand for KL, der fortsat sidder opmærksomt på forreste række, når kommunalpolitikere mødes til politiske topmøder i Aalborg Kongrescenter, og fortsat dukker op og giver sin vurdering med, når Socialdemokraterne inviterer til pressemøde i Musikhuset i Aarhus for at annoncere lokalpolitiske begivenheder - som det kommende borgmesterskifte fra Nicolai Wammen (S) til Jacob Bundsgaard Johansen (S).

Den tidligere Aarhus-borgmester med det store netværk fik sin sidste store landspolitiske rolle, da han som opmand - udnævnt af forligspartierne - drog rundt i kongeriget og var med til at løse lokale uenigheder om grænsedragninger: Da Lindved hellere ville til Vejle end Hedensted. Da ideen om en fælles Herning-Ikast Kommune fik bølgerne til at gå højt i det midtjyske. Og da Christiansfeld skulle stemme om at gå enten til Kolding eller Haderslev.

Thorkild Simonsen er udlært maler 1945 og var elev på Haslev Udvidede Højskole 1947-1948. Derefter uddannede han sig som folkeskolelærer ved Ribe Statsseminarium fra 1948-1953 - og han arbejdede i denne funktion, var skoleinspektør 1964-1970 og senere rådmand, borgmester og indenrigsminister. 

Han var medlem af Aarhus Byråd 1966-1997. I den periode var han rådmand fra 1971-1981 og borgmester fra 1982-1997.  

Første ikke-borgmester som formand
I 1979 blev han som kulturrådmand i Aarhus valgt som formand for KL - den første, der ikke var borgmester - hvor han afløste Henning Rasmussen (S) indtil 1982. Derefter var hans næstformand, mens Lejre-borgmester Evan Jensen (V) var formand til 1986, og han igen blev formand til 1992, hvor han blev afløst af Herning-borgmester Hilmar Sølund (S).

Han blev udpeget som indenrigsminister i regeringen Poul Nyrup Rasmussen III i oktober 1997, hvor han afløste Birthe Weiss, der smed håndklædet og gav plads for en af de storby-borgmestre, der netop havde kritiseret den 'bløde' Weiss' indvandrerpolitik.

Strammeren Simonsen fortsatte på samme post i regeringen Poul Nyrup Rasmussen IV til februar 2000, hvor han blev afløst af Karen Jespersen, der i den periode var socialdemokrat.

Han er tildelt Fortjenstmedaljen i guld i 1997 og en meget brugt foredragsholder.