Op mod 120.000 kvinder vil få udsat kræftundersøgelser
Region Hovedstaden mangler mammaradiologer både til at foretage undersøgelser og aflæse billeder.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Op mod 120.000 kvinder vil få udsat kræftundersøgelser

Hovedstaden mangler personale til screening for brystkræft.
21. JUL 2021 11.06

HOVEDSTADEN: Mangel på en bestemt type personale betyder, at tusindvis af kvinder i Region Hovedstaden får udsat deres regelmæssige undersøgelse for brystkræft, skriver Berlingske. Cirka hvert andet år skal raske kvinder mellem 50 år og 69 år indkaldes til en screening for at undersøge, om de er ved at udvikle brystkræft.

Undersøgelsen skal foretages regelmæssigt og inden for tidsfristen, da det kan øge chancerne for at finde kræfttilfælde, inden sygdommen bliver livstruende. Alligevel har Region Hovedstaden set sig nødsaget til at svække programmet med screeninger, så flere end 100.000 kvinder kommer til at vente for længe på deres undersøgelse.

Regionen oplyser til Berlingske, at op mod 110.000-120.000 kvinder, der skulle have været indkaldt i august, september og oktober, efter alt at dømme vil blive ramt af forsinkelse. I et notat, som Berlingske har set, skriver regionen selv, at forsinkelsen vil betyde, at "nogle" kvinder først vil få kræftdiagnosen på et senere tidspunkt.

Formanden for Hovedstadens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (K), forklarer til avisen, at regionen er ramt af en akut mangel på en bestemt type personale. Især mangler der mammaradiologer, som både undersøger kvinder med symptomer på brystkræft og aflæser billeder af kvinders bryster fra det nationale screeningsprogram.

Syge før raske

På grund af situationen har regionen valgt at nedprioritere programmet med screeninger for i stedet at fokusere på patienter, der har symptomer på brystkræft og derfor skal gennemgå en mere dybdegående undersøgelse kaldet klinisk mammografi. Argumentet for den valgte model er, at det er mere hensigtsmæssigt at prioritere patienter, der har symptomer på brystkræft, fremfor patienter, der som udgangspunkt er raske.

Ifølge Berlingske har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) besluttet at nedsætte en politisk arbejdsgruppe, som skal gøre noget ved problemet. Region Hovedstaden har også forsøgt at løse problemet ved at sende kvinder til Region Nordjylland og Skåne for at blive undersøgt tidligere.

En ny teknologi, der kan aflaste mammaradiologerne, forventes at være klar omkring årsskiftet. Indtil da opfordrer Region Hovedstaden kvinder, der måtte opleve symptomer på brystkræft, til at kontakte egen læge, så de kan blive henvist til klinisk mammografi uden om det nationale screeningsprogram.

Ritzau