
AALBORG/AARHUS: Fem gader i Aalborg og Aarhus har været del af større omdannelsesprojekter, og hvor der enten midlertidigt eller permanent er lavet restriktioner for biltrafikken og bedre forhold for udeservering, cykler, gående og kollektiv trafik.
Nu har en ny rapport undersøgt effekterne af tiltagene og omdannelsesprojekterne for særligt handelslivet i området for de fem projekter hver især, og set på en række samlede anbefalinger.
Undersøgelsen viser blandt andet, at det er særligt restaurationer, som flere steder har fået bedre muligheder for udeservering, som har nydt godt af tiltagene.
Blandt de erhvervsdrivende viser undersøgelsen, at trafikalt fredeliggørende tiltag med fokus på udeservering har størst effekt for caféer og barer. Restaurationsbranchen har typisk rapporteret om en omsætningsvækst på 15-30 pct. i forbindelse med bedre muligheder for udeservering. Flere peger desuden på, at væksten kunne være endnu større, hvis der kunne etableres endnu mere udeservering.
Undersøgelsen viser også, at forretninger som takeaway-steder, blomsterhandlere, tøjbutikker og øvrige små dagligvarebutikker melder om forskellige udviklinger.
Som følge af de trafikale ændringer og tiltag har nogle oplevet vækst, imens andre har oplevet status quo eller tilbagegang. Flere butiksdrivende har meldt om en omsætningsreduktion på 15-30 pct., mens nogle er lukket.
Ved Budolfi Plads i Aalborg, som har været etableret i ca. fem år, melder flere butikker om en nedgang i forbindelse med ombygningen, men efterfølgende har der været en vækst på 20-30 pct. i forhold til udgangspunktet før omdannelsen.
Som følge af ombygningen er der imidlertid også enkelte mindre og selvstændige butikker, som er lukket. De fleste er i dag erstattet af vinbarer, caféer, take-away mv. Effekterne for butikkerne afhænger bl.a. af afhængigheden af parkering tæt ved butikken, omfanget af tiltag for fremme af grøn mobilitet, den enkelte butiks drift, samt hvilke typer af byrum, der er etableret i området.
I alle de undersøgte caseområder er der opstået nye forretninger, som ikke er afhængige af bilparkering. Det drejer sig særligt om funktioner som sandwichsteder, vinbarer eller skønhedssaloner.
Rapporten noterer ligeledes, at der i to af de fem cases er etableret en ny stor dagligvarebutik, som ikke har egne p-pladser, men hvor omsætningen hovedsageligt er baseret på den gående og cyklende trafik.
Glade politikere og borgere
I Aalborg hilser rådmand for By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V), undersøgelsens resultater velkommen, da der har været stor debat om de ændringer, der er sket i bybilledet.
- Budolfi Plads og ændringerne langs Plusbussens rute på Kastetvej er markante projekter, som ændrer grundlæggende på den måde, vi færdes og bruger byen på. Det er samtidig projekter, som har påvirket mange borgere og skabt en del debat, og set i det lys er det sundt for debatten, at vi nu har fået et bredere fundament, der blandt andet rummer omsætningstal og udfolder holdningerne blandt beboere, erhvervsdrivende og øvrige besøgende i områderne, siger Jan Nymark Rose Thaysen.
Trods den store skepsis undervejs, viser undersøgelsen, at 95 pct. af de adspurgte i området synes godt eller meget godt om omdannelsen af Budolfi Plads, mens kun 1 pct. svarer, at de er utilfredse med omdannelsen, da det er vanskeligere at komme til i bil.
Den årlige omsætning ved Budolfi Plads er samlet set steget med 50 pct. fra 2017 til 2024, mens den samlede stigning for Kastevej er på 6 pct.
I Aarhus viser rapporten en samlet stigning i omsætningen på 46 pct. i Vestergade, 17 pct. ved Fredens Torv, mens man ikke har set nogen udvikling omkring M.P. Bruuns Gade, men rapporten konkluderer, at der stadig er et potentiale for en årlig omsætningsvækst på ca. 4-8 mio. kr. som følge af restaurationernes mulighed for udeservering i grønnere byrum.
Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) peger på, at selvom det ikke er alle steder, som kan notere sig en fremgang i omsætning, så kunne det have set værre ud, hvis man ikke havde sat gang i omdannelsesprojekterne.
- Hvis vi ikke gør noget, så dør handelslivet langsomt. Derfor har vi i Aarhus sat ind på at gøre indkøbsturen i byen til en bedre oplevelse. Det betyder også, at vi forbedrer nogle af by- og gaderummene som f.eks. Vestergade, Graven og Fredens Torv. Jeg vil gerne understrege, at det stadig er og stadig skal være nemt og praktisk at komme ind til Aarhus i bil. Men i stedet for at parkere på f.eks. Fredens Torv skal man i stedet gå 2-300 meter til et nærliggende p-hus, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.