Økonomien skal drives fremad med pisk og gulerod
Statsminister Mette Frederiksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede tirsdag første kapitel i den reformpakke, som regeringen ønsker, lægger retningen for de næste mange, mange år for dansk økonomi.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Reformudspil:
Økonomien skal drives fremad med pisk og gulerod

Regeringens reformudspil svinger især pisken over arbejdsløse indvandrere og nyuddannede, men der er også blevet plads til gulerødder. Blandt dem et par grønne af slagsen.

Flankeret af sin finansminister og sin beskæftigelsesminister fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag reformudspillet "Danmark kan mere I".

Udover at sænke dagpengesatsen og reducere dagpengeperioden for dimittender lægger regeringen op til, at personer, der har været i kontanthjælpssystemet længe og ikke har bestået en prøve i dansk, skal have en arbejdspligt på 37 timer om ugen for at modtage ydelser.

Det er møntet specielt på den store gruppe indvandrerkvinder, der slet ikke har kontakt til arbejdsmarkedet. De skal i nyttejob, så de kommer ud ad døren om morgen, fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Konceptet nyttejob har været forsøgt af stribevis af regeringer. Det har ofte vist sig nært umuligt i praksis. Men noget skal gøres, understregede statsministeren. Og derfor prøver man igen. Begge dele skal øge arbejdsudbuddet - for nyuddannedes vedkommende med 7.500 i 2025 og for indvandrere væsentligt mindre.

Gulerødder til både unge og ældre 

På plussiden ønsker regeringen at øge det månedlige fribeløb, der kan tjenes ved siden af SU'en, med 4.000 kroner om måneden. Det ligger i dag omkring 13.000 kr. om måneden på de videregående uddannelser. 

Regeringen vil samtidig droppe modregningen i pension, når ens partner arbejder og på den måde forsøge at få flere til at tage et job eller fortsætte med arbejde, når deres partner går på pension. Og er man så uheldig at miste sit job, skal man i fremtiden kunne få omkring 5.000 kr. mere i dagpenge i de første tre måneder. 

Derudover skal der investeres for 4,5 mia. kr. om året i uddannelse, forskning og grøn omstilling. 2,5 mia. skal gå til "kvalitet i uddannelse", 1 mia. kr. til forskning og 1 mia. til grøn omstilling, ligesom der skal indføres lavere afgift på grøn el.

Samlet skal udspillet øge beskæftigelsen med mere end 10.000 personer frem mod 2030.

Se regeringens reformudspil her.

Ritzau