DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Odense-borgmester vil slå ned på religiøse råd

Unge kvinder og mænd skal ikke styres af social kontrol og parallelle retsinstanser.

ODENSE: Ved et hasteindkaldt møde onsdag blev det slået fast, at der findes et eller flere religiøse råd i Odense, hvor imamer blandt andet håndterer islamiske ægteskaber og skilsmisser. Det får nu borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til i første omgang at sætte gang i en kortlægning, skriver TV2 Fyn.

Berlingske beskrev i weekenden, at et religiøst råd i Odense opererer i det skjulte og blandt andet siger nej til skilsmisser, laver sms-kæder om kvinder, der trodser islamiske værdier, belærer forældre om børneopdragelse og mægler i stridigheder mellem klaner.

Det fik borgmesteren til at indkalde til hastemøde, og nu skal problemets omfang først kortlægges, før man afgør, hvordan der skal sættes ind. For der findes kun ét sæt regler i Danmark, som alle skal leve efter, siger han til TV2 Fyn.

Han forestiller sig, at næste skridt bliver at sætte konkrete indsatser i gang hos frontpersonalet. Det skal også bygge på anbefalinger, som en ekspertgruppe kom med tidligere i år.

Opbakning til unge

- Det bedste i hele verden ville være, hvis vi kan få gjort kvinder og unge mænd fri af, at de skal være afhængige af religiøse råd og andre, som styrer deres liv, siger Peter Rahbæk Juel til tv-stationen og tilføjer, at mange ressourcestærke unge kvinder selv siger fra over for imamerne.

Borgmesteren siger til Berlingske, at man ultimativt ønsker at fjerne eksistensgrundlaget for de religiøse råd.

- Vi skal hjælpe de kvinder, der bryder ud og er ligeglade med imamer og ikke gider at høre på deres råd. Men det er en længere kamp, som vi ikke lige vinder i morgen, siger han.

Også i Aarhus

Religiøse råd findes ikke kun i Odense. I Aarhus forsøger såkaldte ældreråd og imamer også at kontrollere de såkaldte ghettoområder, fortæller tidligere politikommissær Jens Espensen, som i 11 år var leder af den lokale politistation i Aarhus V, til Berlingske.

Ifølge ham forsøger få arabiske familier at undertrykke det store flertal af udlændinge, hvoraf størstedelen er i arbejde, ustraffede og i øvrigt lever et normalt liv.