Odderen på fremmarch over øerne

KORT NYT16. DEC 2019 7.14

Odderen er udbredt i Jylland, og den har også vundet fodfæste på Fyn. I Nordvestsjælland er der en meget lille bestand, mens man skal tilbage til 1960'erne for at finde det senest rapporterede fund af oddere på Lolland. Men en mørk nattetime i november i år forevigede et vildtkamera to oddere ved et lille vandløb på Lolland.

Odderen var engang almindelig ved danske vandløb, søer og kyster. Men den blev opfattet som et skadedyr, fordi den spiste fisk, og derfor blev den jaget og fanget i fælder. Andre oddere druknede i ruser eller døde i trafikken. I 1967 blev odderen fredet, og siden starten af 1990'erne har en bestand af oddere i Nordvestjylland langsomt spredt sig.

Ud over fredningen blev det vandlevende dyr hjulpet på vej af renere vandløb og stopriste i fiskernes ruser. Det samme billede er set i andre europæiske lande. Odderen er en eminent svømmer, så det er tænkeligt, at odderne på Lolland er kommet fra enten Fyn eller Sjælland. En genetisk test kan afklare, hvor dyrene kommer fra, og derfor vil forskerne gerne høre fra folk, der finder dødfundne oddere.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt