Nyvalgt Lemvig-politiker fra S vil også i Folketinget
Tina Mortensen (S) er kommet i byrådet i Lemvig og er nu også blevet folketingskandidat.
Foto: Johan Gadegaard, Ritzau Scanpix

Nyvalgt Lemvig-politiker fra S vil også i Folketinget

Følg de seneste opstilllinger af byrådsmedlemmer, der søger mod Christiansborg - fra S og LA.

Det var en hurtig beslutning, der lå bag, da den nyvalgte byrådspolitiker i Lemvig, Tina Mortensen (S), uden modkandidater blev udpeget til ny folketingskandidat i Struerkredsen, oplyser Dagbladet Holstebro

- Jeg gik i gang med at indsamle stillerne om torsdagen og nåede at finde de 25 stillere på 48 timer inden lørdag, hvor der var deadline for afleveringen, siger den nyvalgte folketingskandidat, der nu skal afløse Palle Lykke Ravn, som tidligere på foråret valgte at trække sig fra posten. Ved FV19 blev han tredje stedfortræder i Vestjyllands Storkreds, hvor partiet har fire kredsmandater med Annette Lind i spidsen.

Tina Mortensen har tidligere arbejdet som rådgiver for blandt andet integrations- og undervisningsministeriet.

Lidt længere nede i samme storkreds - i Viborg vestkredsen - er det tidligere MF Karin Gaardsted, som igen er valgt som kandidat, oplyser Viborg Stifts Folkeblad. Her er der kamp om S-stemmerne, fordi Viborg østkredsen stiller byrådsveteranen Mette Nielsen op. Ved FV19 var der 5.082 stemmer til Gaardsted, og 3.418 til Mette Nielsen.

Ingen af dem kom ind denne gang, men de blev henholdsvis første og anden stedfortræder, og Karin Gaardsted, der senest har afløst Anne Paulin i Folketinget, forsøger hermed et slags comeback.

I Sjællands Storkreds er Lars-Christian Brask, der sidder i Roskilde Byråd for Liberal Alliance, nu også blevet valgt som partiets spidskandidat til Folketinget i Sjællands Storkreds. Ved FV19 stillede han op for V i Nordsjællands Storkreds, og blev anden stedfortræder, men nu kommer han på hjemmebane. 

I Sjællands Storkreds stillede LA sidst med Laura Lindahl, der ikke kom ind, da LA gik fra 13 til bare fire mandater. Siden er hun skiftet til De Konservative, hvor hun nu stiller op i Københavns Storkreds. 

I Sønderborgkredsen har byrådsmedlem Daniel Staugaard (V) taget en svær beslutning: Han endte med at vælge familien frem for Folketinget, oplyser JydskeVestkysten.  Han bliver dermed ikke Ellen Trane Nørbys afløser. 30. maj skal Venstre her finde en afløser for den tidligere minister, der nu er V-leder i byrådet og stopper efter 17 år i Folketinget.

- Jeg har snakket med flere folketingspolitikere, som har små børn og som bor i provinsen, og de tilbringer typisk tirsdag til fredag i København. Så længe ville jeg ikke kunne være væk fra familien år efter år, siger Daniel Staugaard efter at have overvejet sit kandidatur.

Ellen Trane Nørby fik ved FV19 hele 13.477 personlige stemmer og blev dermed en af de største stemmeslugere i den sydjyske storkreds, hvor kun Dansk Folkepartis daværende formand, Kristian Thulesen Dahl, fik flere personlige stemmer.