
Den ekstra økonomi, som regionerne skal have fra kommunerne til at gennemføre sundhedsreformen fra 1. januar 2027, bliver ikke på 5,3 milliarder, men "kun" 4,2 milliarder kroner.
Beløbet dækker de sundhedsopgaver, som hidtil er blevet udført i kommunerne, men som med reformen overflyttes til regionerne.
Tidligere har man skønnet, at de opgaver beløb sig til 5,3 milliarder - et beløb, som derfor skulle flyttes fra kommunernes til regionernes bloktilskud.
Men det nyeste skøn er altså lavere. Især er beløbet til patientrettet forebyggelse blevet mere end halveret. Begrebet dækker de indsatser, som skal forhindre, at kronisk syge får det værre og eksempelvis skal indlægges.
Danske Regioner er bekymrede for, om der bliver tilstrækkelig økonomi til at løse opgaverne.
- Vi er forundrede over, at der er forsvundet over en milliard i den seneste opgørelse over, hvad kommunerne bruger på sundhedsområdet. Det giver et dårligt udgangspunkt for at levere på de ambitioner, regeringen har stillet op for sundhedsreformen, siger formand Anders Kühnau (S).
De nye skøn viser, at der er brugt færre penge på fx at forebygge indlæggelser, end regionerne antog.
- Kvaliteten skal med andre ord løftes fra et lavere økonomisk niveau, end vi regnede med. Vi kan få meget svært ved at levere det store løft i behandlingen, som regeringen har stillet mennesker med diabetes, KOL, hjerteproblemer, gigt og mange andre sygdomme i udsigt, siger næstformand Mads Duedahl (V).
Patientforeninger er også bekymrede
Også en række patientforeninger udtrykker i et åbent brev til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og finansminister Nicolai Wammen udtrykker "dyb bekymring" over de nye skøn.
"Det svarer til blot 4 mio. kr. fra hver kommune. Det er efter vores vurdering helt utilstrækkeligt og risikerer at underminere både regeringens egne ambitioner og det samlede sundhedsvæsens bæredygtighed," skriver de og påpeger, at patientrettet forebyggelse betaler sig, både menneskeligt og økonomisk.
Patientforeningerne erkender, at hvis kommunerne ikke har brugt mere end de 430 mio. kr. på området, "bør der naturligvis ikke overføres flere midler til regionerne i forbindelse med DUT-forhandlingerne. Men så må de nødvendige ressourcer findes i økonomiaftalerne".
Sophie Løhde siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at hun ikke vil kommentere bekymringerne nu.
"Vi drøfter i øjeblikket økonomien i relation til flytningen af opgaver med Danske Regioner og KL, og jeg foretrækker at fortsætte drøftelserne direkte med parterne ved bordet og ikke i medierne," lyder det.
Forhandlingerne får næppe direkte betydning for de igangværende forhandlinger om kommunernes økonomi, da reformen først skal træde i kraft fra nytår 2027.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.