Nyt regeringsudspil: Slut med at sende pas med posten

Fremover skal man møde personligt op på kommunen for at få sit pas, hvis regeringens udspil bliver til lov.
26. AUG 2021 12.06

For at styrke passikkerheden i Danmark vil regeringen fremover have borgerne til at afhente deres pas personligt på kommunen. Det fremgår af et pasudspil, som regeringen præsenterer torsdag.

- Vi kan se, at der er rigtig mange pas, der hvert eneste år forsvinder i posten, og det betyder, at der kommer pas i omløb, som kan misbruges, fordi de er forsvundet. Det kan vi forhindre ved, at man møder op på kommunen, når man skal have nyt pas, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Pasudspillet indeholder i alt syv initiativer. Blandt andet vil regeringen også gøre det muligt at inddrage dømte passvindleres pas i op til fem år og sætte en begrænsning, så danske statsborgere højst kan få udstedt tre pas indenfor en femårig periode.

- Når vi gør det her, så rykker vi helt frem i bussen og kommer til at være blandt dem, der har det mest sikre pas, og det skal vi også være, fordi der er så stor tillid til det danske pas, siger Nick Hækkerup.

Ifølge Rigspolitiet blev over 33.000 pas meldt mistet i 2019. Af dem er cirka 1.200 blevet væk i posten, cirka 5.400 er meldt stjålet og, cirka 1.200 meldt ødelagt og cirka 25.000 meldt forlagt.

Justitsministeren siger, at han håber, at initiativerne kan træde i kraft 1. december.

Ritzau