Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Her gælder de skærpede restriktioner, når de 31 kommuner er omfattet fra fredag eftermiddag.

Nye restriktioner i 31 kommuner fra fredag kl. 16

Skærpede restriktioner udvides til alle kommuner i regionerne Sjælland og Midtjylland plus Vejle, Fredericia, Middelfart og Aalborg.
10. DEC 2020 13.35
TEMA: Corona

Samtlige kommuner i regionerne Sjælland og Midtjylland samt kommunerne Vejle, Fredericia, Middelfart og Aalborg er fra fredag kl. 16 omfattet af de samme skærpede restriktioner, som 38 kommuner i primært hovedstaden blev omfattet af fra onsdag. 

Det nye område omfatter i alt 31 kommuner, og dermed er 69 kommuner nu underlagt de skærpede restriktioner, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag.

Han understregede, at regeringen ikke vil tøve med at indføre yderligere restriktioner, hvis smitten fortsætter med at stige.

Det seneste døgn har der været 3.132 nye bekræftede tilfælde, hvilket er en stor stigning siden i går og det hidtil højeste tal. Det kommer dog på baggrund af det ligeledes hidtil højeste antal testede: 111.358.

De høje tal betyder ikke desto mindre, at både Region Sjælland og Region Midtjylland nu hæves til risikoniveau 4, det samme som Region Hovedstaden.

Det skyldes også, at der begge steder nu ses stigende belastning af de medicinske senge på sygehusene.

Ny testmetode

De seneste dage har budt på meget lange køer for at blive testet. Derfor indføres nu hurtigtest som supplement til de nuværende PCR-test. De nye hurtigtest kaldes også antigen-test, og de kan give svar i løbet af 10-15 minutter.

De vil blive brugt til målrettet at bryde smittekæder, men ikke til den normale smitteopsporing, oplyste han. Det skyldes blandt andet, at antigen-test oftere giver et forkert resultat.

Desuden vil man undersøge andre måder at udvide testkapaciteten, blandt andet ved at inddrage private virksomheder i opgaven.

Lige nu kan man teste 13 pct. af befolkningen hver uge, hvilket er fire gange så høj testkapacitet, som Storbritannien og Sverige har, oplyste direktør Henrik Ullum fra Statens Serum Institut på pressemødet.

Ved udgangen af januar forventer man at nå op på at kunne teste en million danskere om ugen, tilføjede han.

Han stillede spørgsmålet: Hvorfor omfatter vi ikke bare hele Danmark, når de skærpede restriktioner dækker næsten 80 pct. af befolkningen? Han svarede selv: Det skyldes, at de resterende 19 kommuner har betydeligt lavere smittetal, ofte fordi de har et tyndere befolkningsgrundlag.

Det gælder i de 69 kommuner:

Skole og uddannelse:

 • Elever i grundskolen sendes som udgangspunkt hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Elever i 0.-4. kl. og sårbare børn og unge undtages.
 • Elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser sendes hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Sårbare elever og kursister og uddannelser med særlig samfundsmæssig betydning, herunder certifikatkurser, undtages.
 • Prøver og eksaminer kan gennemføres.
 • Folkehøjskoler, frie fagskoler og efterskoler i hele landet kan ikke opstarte nye korte kurser over julen (gælder hele landet).
 • Det anbefales, at dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner ikke deltager i julegudstjenester
 • Frem til 10. januar 2021 vil der være en glidende overgang for de elever og kursister, der har været sendt hjem.

Arbejdspladser:

 • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. De pågældende bør så vidt muligt arbejde hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette. Indgår også i Hovedstadspakken.

Sport og fritid:

 • Steder, hvor der udøves idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter, skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Professionelle idrætsudøvere kan fortsat anvende indendørsarealer, som er lukket for offentligheden. Der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.
 • Det gælder blandt andet lege- og badelande, idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre, spillehaller og kasinoer, foreningslokaler mv.
 • Indendørsarealer i forlystelsesparker, zoologiske haver, akvarier og lignende skal også holde lukket for offentligheden.
 • Muligheden for at være op til 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år finder ikke anvendelse. Der må herefter som udgangspunkt kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig ved sådanne aktiviteter. Indgår også i Hovedstadspakken.

Kultur:

 • Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket
  for offentligheden.
  Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker (aflevering og udlån til forsknings- og undervisningsbrug undtages), aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Restauranter, handel m.v.

 • Serveringssteder (restauranter, caféer, barer mv.) skal holde lukket for servering til indtagelse på stedet. Der er fortsat mulighed for take-away.
 • Der opfordres til, at familier mv. kun foretager indkøb af julegaver én person ad gangen. Indgår også i Hovedstadspakken.
 • Der opfordres til at gennemføre en række adfærdsregulerende tiltag i detailhandlen med henblik på at mindske trængsel og højne efterlevelsen af sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Indgår også i Hovedstadspakken.

Bevægelse uden for kommunerne

 • Borgere opfordres til at overholde de samme restriktioner, hvis de bevæger sig uden for sin bopælskommune. Fx bør man ikke tage i biografen, fitnesscenter eller på restaurant i en nabokommune.