Manglen på sygeplejersker har rejst spørgsmålet om, hvordan man fastholder dem og sørger for, at de ikke skal løbe så hurtigt. Problemerne er velkendte. Alt for mange sygeplejersker arbejder deltid, skifter fag, bliver ramt af stress og erstattes af dyre vikarer. Men nu viser nye tal, at sygeplejerskerne også har flere dage væk fra arbejdet, når de får børn, end andre.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Kraka og Deloitte om velfærdsstatens udfordringer, hvor man har fulgt 46.565 offentligt ansatte, som har fået børn i perioden 1999 til 2015, i fem år før deres første barn og ti år efter. Det skriver Dagbladet Information.
Alle faggrupper i undersøgelsen har faldende arbejdstid i det første år efter fødslen, og ingen kommer helt op på det antal arbejdstimer, de havde før fødslen. Men sygeplejerskerne ser ud til at have et endnu større fald end eksempelvis sosuer, lærere og pædagoger. Helt konkret reduceres deres arbejdstid signifikant med seks procentpoint mere end andre offentligt ansatte.
Manglende fleksibilitet i jobbet
Det skyldes blandt andet den manglende fleksibilitet i sygeplejerskers arbejde, lyder det fra Anders Dons, der er CEO for Deloitte i Norden, der står bag rapporten.
- Når man så har fået sit første barn, har man ikke særlig meget fleksibilitet at give af, og derfor går man ned i arbejdstid, siger han til avisen.
Samtidig spiller sygeplejerskers løn også en rolle, vurderer Philip Rosenbaum, der er adjunkt i økonomi fra CBS og forsker i kønsulighed og forældreskab. Det bliver nemlig ofte udslagsgivende for, hvordan man indretter familielivet.
- Det kan være svært at få til at gå op, især hvis begge forældre har ufleksible jobs. Den med lavest indkomst vil typisk trække det korteste strå i forhold til arbejdsudbud. Her har kvindedominerede fag historisk haft lavere lønniveauer, siger han.
Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen nikker genkendende til, at løn og arbejdsvilkår spiller en rolle her. Hun mener, at hendes medlemmer har gode grunde til at gå ned i tid.
- Sygeplejersker arbejder på nogle skæve tidspunkter, hvilket påvirker muligheden for at opretholde familie- og arbejdsbalancen. Det gør, at nogen i en periode vælger at arbejde mindre for at få det til at gå op, siger hun.
- Jeg mener, at vi mangler at anerkende, at danske kvinder generelt arbejder så meget, som de gør. Det bliver i stedet til en shaming af de kvinder, som vælger at arbejde deltid.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.