Ny forskning: Trafikstøj øger risikoen for demens

KORT NYT9. SEP 2021 7.20

Risikoen for at udvikle demens øges markant, hvis man over en længere periode bliver udsat for trafikstøj. Det viser forskning fra Mærsk Mc Kinney Møller-Instituttet på Syddansk Universitet (SDU). Forskningen er den største af sin art i verden.

Resultaterne viser, at man har en 27 pct. forhøjet risiko for at udvikle demenssygdomme, hvis man over en årrække bliver udsat for trafikstøj over 55 decibel, skriver SDU i en pressemeddelelse. Ud af 8.475 demenstilfælde i 2017, kan 1.216 tilfælde knyttes til trafikstøj, hvilket er et meget højt tal, siger Mette Sørensen, adjungeret professor på Roskilde Universitet (RUC) og ekspert i trafikstøj. Hun er en af forskerne bag studiet.

Ifølge hende vil resultaterne af forskningen gøre, at der opstår nye muligheder for forebyggelse af demens, hvis samme resultatet konkluderes i fremtidige studier. Ifølge Miljøstyrelsen ligger grænseværdien på vejstøj i Danmark på 58 decibel. Det er i samarbejde med forskere fra Roskilde Universitet (RUC) og Københavns Universitet, at SDU har foretaget undersøgelsen.

Ritzau