Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KV21:
Nu to borgmestre ude af billedet efter KV21

Følg de seneste navnenyheder under udpegninger og valg af spidskandidater i Venstre. I Tønder, hvor borgmester Henrik Frandsen (V) tabte afstemningen, i Hørsholm, Albertslund, Lyngby-Taarbæk og Skanderborg.
22. JUN 2020 14.00
TEMA: KV21

I forvejen havde Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) i denne valgperiode for længst meldt ud, at hans parti skulle finde sig en ny spids. Det var ganske frivilligt, hvilket det til gengæld ikke var, da nummer to af de 98 borgmestre nu kan konstatere, at han ikke har den post: Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V), som efter masser af nyindmeldte i de lokale venstrevælgerforeninger tabte - snævert - til Martin Iversen, der ikke i forvejen sidder i byrådet. 591 medlemmer stemte - 286 på den siddende borgmester og 305 til den nye spids.

V i Tønder har haft 14 ud af de 31 pladser i byrådet, efter at en enkelt V-politiker, Jens Møller, forlod gruppen kort efter KV17 og blev løsgænger.

Også i Hørsholm har der været valg mellem to kandidater, hvor begge til gengæld i forvejen sidder i byrådet. Her vandt Ann Lindhardt over Anne Ehrenreich, oplyser Frederiksborg Amts Avis, der kan fortælle, at Lindhardt fik et 'klart flertal' af de 50 fremmødte.

Det 19 mand store byråd i Hørsholm er konservativt ledet med Morten Slotved som borgmester i spidsen for en K-gruppe på syv. V-gruppen er i perioden reduceret fra fem til fire, da Annette Wiencken på grund af politisk uenighed valgte at gå selv.

Ved KV17 fik Slotved 2.125 personlige stemmer foran førnævnte Wiencken med 1.176, Henrik Klitgaard (R) med 408, Thorkild Gruelund (dengang K, siden løsgænger) med 388 og Kristin Arendt (K) med 369. 

I en anden omegnskommune i hovedstadsområdet, Albertslund, er den socialdemokratiske dominans med borgmester Steen Christiansen (S) i spidsen uomtvistelig, mens V-gruppen her er mindst mulig og blot består af Brian Palmund.

Ifølge Albertslund-Posten afløses Palmund, der for tiden har orlov, ved KV21 som spids af Claus Rasmussen, der også er Palmunds suppleant i byrådet. Palmund ønskede selv at stoppe som spids, hvilket han har været ved de seneste tre valg.

Lidt længere mod nord består V-gruppen også bare af en enkelt politiker. Det er i Lyngby-Taarbæk med konservative Sofia Osmani som borgmester og en K-gruppe på ti af de 21 i byrådet.

Tidligere borgmester fra 2010-2013 Søren P. Rasmussen er den eneste fra Venstre og har for længst trukket sig som V-spids. Helle Binzer var egentlig udpeget, men ifølge Det Grønne Område har hun trukket sig igen og vil hellere satse på græsrodsarbejde til fordel for børn. Avisen skriver, at partiet lokalt nu vil forsøge at få den nye folketingskandidat, regionsrådsmedlem Christine Dal Thrane valgt som spids også til byrådet.

I Skanderborg har Venstre de første to navne klar til valget af spids: Anders Rosenstand Laugesen, der ved KV17 for første gang var både spids og i det hele taget kandidat, og byrådsfællen Jens Szabo, der har siddet i byrådet i 18 år og netop har meldt sig ind i kapløbet. Der er valg 31. august.

Skanderborg har været ledet af S siden 2010 - for tiden af borgmester Frands Fischer, der i april 2019 afløste Jørgen Gaarde, som forlod både borgmesterpost og byråd. S-gruppen er på 11 og V-gruppen på otte i det 29 mand store byråd.