DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Nordfyn hjælper grøn omstilling på vej med ny teknologi

En række nye teknologier skal forbedre Nordfyns grønne omstilling og optimere og effektivere forbruget.
21. AUG 2020 13.45

NORDFYN: Med en lang række nye teknologier vil Nordfyn være grønnere. Det oplyser kommunen, som blandt andet får gps-trackere i kommunale køretøjer og overvågning af el og vand i kommunale bygninger.

Kommunalbestyrelsen har vedtaget at afsætte penge til løsningerne under betegnelsen Smart Green Society, som fx skal være med til at bestemme, hvornår der skal gøres rent i de kommunale bygninger, og hvornår skraldespandene skal tømmes. 

- Det er en nødvendighed, hvis vi skal få borgernes forventninger til serviceniveau til at hænge sammen med økonomien. Teknologien kan overvåge vigtige funktioner 24/7 og give os værdifulde data, vi kan bruge, fx når vi skal beslutte, hvordan vi bedst kan indrette vores byrum. Men sådanne data kan vi også undgå at køre ud i kommunens yderste hjørner og rydde affald, når der reelt ikke har været nogen mennesker. Teknologien kan dermed spare os for en indsats, som ingen værdi skaber, siger Anders Thingholm (K), formand for teknik- og miljøudvaget.

Optimering af datadeling

Gps'erne skal give et overblik over, hvor langt bilerne kører, så ruterne kan planlægges mere effektivt, og overflødige biler kan droppes. De kan også nemmere deles mellem forvaltningerne, når man har overblik over, hvornår de bruges.

De kommunale bygninger bliver også overvåget med øget teknologi, som blandt andet rapporterer om uregelmæssigt forbrug, og dataen kan bruges til at sammenligne fx institutioners forbrug. 

Ifølge Henrik Boesen er kommunerne allerede gode til at håndtere de traditionelle facility management-opgaver med simpel data. 

- Men det er også relativt simple og enkle data, vi her arbejder med. Langt sværere bliver det, når vi skal til at tolke på data og koble dem sammen på nye måder for at se nye mønstre, hvor vi arbejder mere med kultur og mobilitet. Det er den øvelse, som vi nu for alvor går i gang med, siger han.

Kommunen vil også forsøge sig med vandstands- og regnmålere, så der hurtigt kan komme alarm ved forhøjet vandstand.

ibs