Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nedskæringer skal ske nænsomt

Region Midtjylland har sammen med et konsulentfirma udviklet et værktøj, som ledere kan bruge til en god afskedigelsesproces
9. NOV 2011 6.00

MIDTJYLLAND: God forberedelse er alfa og omega for en ordentlig proces, når der er spareknive i luften. I samarbejde med konsulentfirmaet AS3 har Region Midtjylland udviklet et værktøj til ledere for at komme så godt igennem processen som muligt.

- Ofte er der meget fokus på selve afskedigelserne, men det er lige så vigtigt at tænke, at der er et før, et under og et efter afskedigelserne. siger Susanne Østergaard, projektleder i Region Midtjylland.

En vigtig vej til at forebygge usikkerhed og rygtedannelser er at lave en plan for, hvad man vil melde ud til hvem, hvordan og hvornår.

- En kommunikationsplan kan være med til at sikre, at man laver nogle klare, tydelige og troværdige udmeldinger på de rigtige tidspunkter, siger Lisbeth Bygsø-Petersen, konsulent i AS3 Companies.

Spørgsmål og svar
- Det kan også være en god ide, at lederne laver en fælles Q&A (spørgsmål og svar, red.). Man laver simpelthen en liste over, hvad man tror, medarbejderne vil spørge om, og træner svarene sammen. Det sikrer, at man får nogle ensartede udmeldinger, siger hun.

I forhold til dem, der bliver tilbage, er det vigtigt at bevare energien og motivationen, så de ikke taber modet, og organisationen går i stå. De skal inddrages i at udvikle nye måder at løse opgaverne på, således at fremtiden bliver tænkt ind fra starten.

- Man er nødt til at optimere og finde nye måder at gøre tingene på, når færre hænder skal udføre de samme arbejdsopgaver, siger Susanne Østergaard.

terp