NÆSTVED: Et team på Center for Børn og Unge i Næstved Kommune er ramt af et så dårligt arbejdsmiljø og højt arbejdspres, at ansattes helbred er i “akut og betydelig” fare og sagsbehandlingen lovstridigt langsom.
Teamet står for anbringelser, foranstaltninger og at yde støtte til børn med særlige behov, men arbejdspresset har betydet, at op til 37 børnefaglige undersøgelser er ulovligt forsinkede.
Det kan Kommunen.dk afsløre på baggrund af en rapport fra Arbejdstilsynet, hvor afdelingen har fået et strakspåbud.
"Rystende forhold"
Anette Faye Jacobsen, seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder, har haft fokus på udsatte familiers retssikkerhed gennem flere år. Hun mener, at forholdene er “rystende”.
- Afdelingen skal tage vare på udsatte børn og familiers forhold. Det er meget alvorlige sager, de sidder med. De ansatte er spændt så hårdt for, at det virker helt umenneskeligt. Forholdene kan få alvorlige konsekvenser for kommunens mest udsatte familier, siger hun til Kommunen.dk.
I en rapport fra Arbejdstilsynet dateret 12. april fortæller ansatte, at “Alle - såvel lovpligtige som interne - frister overskrides”, samt at 37 børnefaglige undersøgelser p.t. overskrider lovfristen.
- I yderste konsekvens kan det betyde, at et barn, der til at starte med ikke havde brug for en anbringelse, får behov for det, at man anbringer et barn på forkert grundlag, eller at man ikke får ført tilsyn med et barn, hvor der var brug for det, siger hun.
Kendte til problemer
Daniel Gottrup tiltrådte som centerchef i Center for Børn og Unge i februar. Han fortæller til Kommunen.dk, at man i forvaltningen vidste, at der var udfordringer med arbejdsmiljøet, men at rapporten har understreget tyngden af problemerne.
Daniel Gottrup forklarer, at det fremgår af kommunens ledelsesinformation, at der nu er 37 igangværende børnefaglige undersøgelser, og at størstedelen af disse må forventes at overskride fristen.
- Hjælpen kommer senere, end loven kræver det. Det er en stor problematik i mange kommuner. Men vi er for langt væk lige nu, og det skal vi forbedre.
Afdeling opnormeres
Afdelingen vil nu opnormere med flere ansatte, kortlægge de sager, der haster mest, samt starte et eksternt forløb, der skal sikre, at man arbejder grundigt med arbejdsmiljøet. Ansatte vil også blive tilbudt psykologhjælp.
Derudover vil man sende breve ud til familier, hvis de er berørt af forsinkelser.
Afdelingen nåede ikke at efterkomme Arbejdstilsynet første strakspåbud, men tilsynet har siden vurderet, at et nyt strakspåbud om afdelingens psykiske arbejdsmiljø er efterkommet.
Læs hele historien på Kommunen.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.