Myndigheder får kritik for ikke at være klar til coronapandemi

I en ny beretning udtaler statsrevisorerne kritik af både Sundhedsministerium og regioner under corona.
13. JUN 2022 14.45

TEMA: Corona

Da coronavirus ramte i begyndelsen af 2020, havde hverken Sundhedsministeriet eller de fem regioner planer for, hvordan det danske sundhedsberedskab skulle håndtere en pandemi. Kun Region Nordjylland havde taget delvist højde for, at en pandemi kunne ramme Danmark.

Det er meldingen fra Statsrevisorerne, der mandag har offentliggjort kritikken i en ny beretning, der handler om sygehusberedskabet før og under den første smittebølge med coronavirus i foråret 2020. I den skriver statsrevisorerne:

- Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Sundhedsministeriet og fire regioner ikke har sikret, at sygehusberedskabet var forberedt på at håndtere en pandemi, da første smittebølge af covid-19 ramte Danmark.

Afspejlede ikke risikobilleder

- Regionernes sundhedsberedskaber var utilstrækkelige i forhold til Sundhedsstyrelsens vejledninger og afspejlede ikke de nationale risikobilleder, som siden 2013 har fremhævet, at en pandemi var én af de mest sandsynlige og mest alvorlige samfundstrusler.

Statsrevisorerne finder det derudover "meget utilfredsstillende", at ingen af de fem regioner havde planlagt, hvordan de ville sikre forsyningen af værnemidler i tilfælde af en pandemi. I de første måneder af pandemien var der mangel på værnemidler som mundbind og ansigtsvisirer.

Til gengæld kalder Statsrevisorerne det "tilfredsstillende", at regionerne, da de reviderede planerne - sammenholdt med "en stor indsats fra sundhedspersonalet" - alligevel fik skabt kapacitet på sygehusene, så alle coronapatienter kunne behandles.

Det skete, fordi regionerne var i stand til at revidere planerne og med "en stor indsats fra sundhedspersonalet".

Det højeste antal smittede med corona, der var indlagt på samme tid under første smittebølge, var 1. april 2020. Her var 535 smittede indlagt. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Indlæggelsestallet skulle sidenhen vise sig at blive endnu højere. 

Beretningen handler om sygehusberedskabet før og under den første smittebølge med coronavirus. Den fandt sted fra 1. januar til 1. august 2020.

Red. De fire sidste linjer tilføjet mandag 16.10


Ritzau