
Fredag morgen sendte De Radikale en pressemeddelelse ud om, at partiet peger på Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) som ny formand i KL. De Radikale får det afgørende mandat i KL's bestyrelse og kan derfor beslutte, om S eller V skal bestride formandsposten.
For nuværende KL-formand Jacob Bundsgaard (S) kommer meldingen dog ikke som et chok.
- Det er jo en konsekvens af valgresultatet, hvor De Radikale blev tungen på vægtskålen, og de har jo så valgt at pege på Venstre og på Martin Damm. Det tager vi selvfølgelig til efterretning, siger Aarhus-borgmesteren.
Kom det som en stor overraskelse?
- Nej. Vi skal mere end 20 år tilbage, før De Radikale senest har peget på en socialdemokrat i KL. Så det var ikke sådan, at der var nogen, der faldt ned af stolen over den meddelelse.
KL's bestyrelse har 17 medlemmer, som bliver sammensat på baggrund af resultaterne til kommunalvalget. Efter KV17 havde S, SF og Enhedslisten flertal i KL's bestyrelse. Men denne gang får de blå flertal, takket være De Radikale.
Hvad tror du, årsagen er til, at De Radikale ikke peger på dig?
- Det må du hellere spørge De Radikale om. Det er mange år siden, De Radikale har peget på centrumvenstreblokken i KL. Jeg tror, man skal tilbage til 1998. Så det er ikke så overraskende, siger Jacob Bundsgaard.
Jobsamtale
Formandsskiftet sker først officielt til marts, hvor KL's bestyrelse skal konstitueres. Martin Damm fortæller til Kommunen.dk, at han er glad for, at De Radikale ønsker at pege på ham.
Han er borgmester i Kalundborg, nuværende næstformand i KL og var formand i organisationen fra 2014 til 2018. Dengang var det også De Radikale, der var det afgørende mandat, som valgte ham.
Siden kommunalvalget har han været i tæt kontakt med De Radikale.
- KL’s bestyrelse er jo 98 kommunalvalg lagt sammen i en stor bunke, og så finder man ud af, hvordan bestyrelsen bliver sammensat. Sent på valgnatten kunne jeg se, at der ender det med otte røde, otte blå og en radikal. Så er det jo om at få De Radikale med sig. Så jeg har været til jobsamtale, siger Martin Damm.
Hvad vil du gøre anderledes i de kommende fire år?
- Det har jeg ikke noget bud på endnu. Vi skal også respektere, at man skal vælges til vores delegeretmøde. KL er jo en konsensusorganisation og et fællesskab. Så det er lige en kende for tidligt at melde noget ud. Jeg kan sige, at jeg har altid brændt for kommunestyret og kommunernes vilkår. Og du får jo ikke nogen bedre post, hvor du kan påvirke det mere end som formand for KL, siger Martin Damm.
Kanongodt samarbejde
Jacob Bundsgaard tror ikke, KL's overordnede retning ændrer sig meget efter formandsskiftet.
- KL er selvfølgelig en politisk organisation, men det er også en meget samarbejdende organisation, hvor vi skal være enige om tingene. Derfor kommer det ikke til at stikke hverken i den ene eller den anden retning, siger han og fortsætter:
- Martin og jeg har et meget tæt samarbejde. Det har været en fornøjelse at have ham som næstformand, og jeg håber, jeg kan blive en lige så god næstformand i den kommende periode, siger han.
Da Martin Damm sidst var formand, var Rødovres Erik Nielsen (S) næstformand halvdelen af perioden, hvorefter Bundsgaard tog over. Derfor vil en ny konstellation med de to ikke være ukendt, lyder det fra Martin Damm:
- Det vil glæde mig at få Jacob som næstformand. Det var han jo i slutningen af min formandsperiode, og vi har haft et kanongodt samarbejde, mens han har været formand.
Indflydelse
Formandsskiftet kommer oveni et skuffende valgresultat for Jacob Bundsgaard. Socialdemokratiet gik ni pct. tilbage i Aarhus, og borgmesteren fik halveret sit antal af personlige stemmer.
I øjeblikket er han i coronaisolation i sit sommerhus i Ebeltoft efter en positiv test et par dage efter valget. På trods af sygdom og sin kommende degradering i KL er han ved godt mod.
- Når man er aktiv i politik og brænder for det, så vil man gerne gøre det fra de steder, hvor man har mest indflydelse, og man har lidt mere indflydelse, når man er formand end næstformand. Men som sagt så er KL jo en konsensusorganisation, så mon ikke vi finder ud af det.
Sådan kommer KL's bestyrelse til at se ud
De 17 pladser i KL’s bestyrelse i valgperioden 2022-2026 fordeler sig således:
A, Socialdemokratiet: 6
B, Radikale Venstre: 1
C, Konservative: 3
F, Socialistisk Folkeparti: 1
V, Venstre: 5
Ø, Enhedslisten: 1
Det er resultatet af kommunalvalget på landsplan, som danner grundlaget for den partimæssige fordeling af de 17 pladser i KL’s bestyrelse.
Partierne vælger under Kommunalpolitisk Topmøde den 17.-18. marts 2022, hvilke personer der skal repræsentere de respektive partier i bestyrelsen.
KL’s formand og næstformand samt formænd og næstformænd til KL’s udvalg bliver valgt på det konstituerende bestyrelsesmøde under Topmødet.
Kilde: KL
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.