Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Minister vil slå hårdt ned på AMU-snyd

En kulegravning af AMU-systemet afslører omfattende snyd og misbrug
11. NOV 2011 13.06

På baggrund af et stigende antal sager og afsløringer i TV2-programmet 'Operation X' om misbrug og utilsigtet anvendelse af AMU-systemet iværksatte tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) en kulegravning af systemet.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) offentliggører nu rapporten, som dokumenterer udbredt misbrug af systemet.

- Rapporten fra AMU-kulegravningen peger på en række problemer med misbrug af AMU-systemet. Svindel og misbrug med AMU er uacceptabelt, og jeg vil slå hårdt ned på de konkrete tilfælde. Vi har allerede taget initiativer for at imødegå misbrug for eksempel skærpet tilsyn og skærpet sanktionspraksis. Det er initiativer, der er afgørende for at bevare og styrke vores unikke voksen- og efteruddannelsessystem, siger Christine Antorini.

Overrepræsentation af private aktører
Ifølge rapportens gennemgang af konkrete tilsynssager er der særlige problemområder, hvor der er en forhøjet risiko for misbrug og utilsigtet anvendelse af AMU.

Der er en overvægt af tilsynssager med private aktører, og sager der vedrører de tværfaglige organisatoriske fag inden for det såkaldte fælleskatalog. Herudover er der sager, som involverer særlige tilrettelæggelsesformer, herunder virksomhedsforlagt undervisning og sager, der vedrører udenlandske kursister.

Rapportens konklusioner peger herudover blandt andet på, at gunstige økonomiske incitamenter og de store frihedsgrader for lokal tilrettelæggelse og udlicitering medvirker til en forhøjet risiko for misbrug og uhensigtsmæssig anvendelse af AMU.

krn