
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har fredag sendt et brev til landets kommuner for at indskærpe, at de har en del af ansvaret for kvaliteten i vuggestuerne.
Det gør han, efter at en ny, stor undersøgelse - den første af sin slags - har vist, at kvaliteten i knap fire ud af ti vuggestuer er utilstrækkelig.
- Jeg godt tænke mig, at vi som samfund og i kommunerne har en langt mere kvalitativ diskussion om, hvad det er for en kvalitet, som bliver leveret i kommunerne, siger han.
Kvalitetsundersøgelsen af de kommunale dagtilbud er lavet for Børne- og Undervisningsministeriet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).
Betingelser for kvalitet
Der mangler betingelser for at skabe kvalitet, lyder reaktionen fra pædagogernes fagforening Bupl på undersøgelsen af kvaliteten i dagtilbuddene for de 0-2-årige børn.
Formanden for Bupl Elisa Rimpler siger, at undersøgelsen blot dokumenterer det, som hun og hendes fagfæller har problematiseret længe.
- Der er alt for mange steder simpelthen ikke gode nok betingelser for at skabe den høje kvalitet, som børn har krav på, siger Elisa Rimpler.
Formanden peger især på en løsning af rekrutteringskrisen, hvis kvaliteten i dagtilbuddene skal løftes.
Personalemangel
Ifølge Bupl mangler der for nuværende akut 4.000 pædagoger - et tal, der ifølge fagforeningen står til at tredobles i 2030 med den nuværende befolkningsfremskrivning.
- Vi kan jo se i denne her undersøgelse, at faglighed betyder noget. Det betyder noget, at der er en pædagog til stede.
- Derfor skal vi jo som samfund gøre alt, hvad vi kan, for at det bliver mere attraktivt at blive og være pædagog. Det er det ikke lige nu. Og det betyder jo, at man alt for mange steder må nøjes med meget unge vikarer eller pædagogmedhjælpere i stedet for fagligt kvalificeret personale, siger Elisa Rimpler.
Hun understreger, at en løsning kan være at opkvalificere de pædagogmedhjælpere, der er i institutionerne i dag.
Og så skal der højere løn til, så pædagogfaget bliver mere attraktivt.
Undersøgelsen
Den nye undersøgelses resultater for daginstitutionerne viser, at blot 13 procent har god kvalitet, 49 procent har tilstrækkelig kvalitet, mens 38 procent har utilstrækkelig kvalitet.
Der er dog færre end tre stuer, hvor kvaliteten vurderes til at være helt nede i kategorien "ringe".
Undersøgelsen er den første af sin slags.
I første omgang er det altså tilbuddene til de 0-2 årige, der er blevet undersøgt. I efteråret 2023 undersøges så dagtilbud for de 3-5 årige børn.
Minister i samråd
Der er også kommet politiske reaktioner på undersøgelsen, og SF, Enhedslisten og De Radikale reagerer skarpt og kræver hurtig handling fra regeringen.
SF mener, at der nu skal ske en hurtig udmøntning af opkvalificeringspuljen, der er en del af aftalen om minimumsnormeringer. Pengepuljen skal bruges til at få mere uddannet pædagogisk personale i daginstitutionerne, ved at flere erfarne pædagogmedhjælpere får mulighed for at opkvalificere sig.
Konkret drejer det sig om cirka 100 millioner kroner i 2023 og cirka 200 millioner kroner årligt fra 2024-2030. Partiet mener, at aftalekredsen skal mødes og få sendt pengene afsted til kommunerne.
De tre partier vil nu have børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.
Ministeren erklærer sig selv bekymret over tallene. Han er nu i dialog med parterne på dagtilbudsområdet om, hvad der kan gøres, siger han i en pressemeddelelse.
/ritzau/
Red: Sidste afsnit om ministersamråd og tilføjelse i underrubrik kl. 9.30
Red: Første afsnit, rubrik og underrubrik ændret kl. 11.00
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.