Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Milliardstor efterregning til kommunerne på vej

I sidste kvartal skal kommunerne samlet betale 3,3 mia. kr. tilbage til statskassen i efterregulering for dagpenge. Værst går det ud over Nord- og Midtjylland
1. JUL 2011 7.00

Af Knud Abildtrup og Sine Riis Lund
[email protected],
[email protected]

Blækket nåede lige at tørre efter årets økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne, inden staten nu præsenterer kommunerne for en regning på 3,3 mia. kr. Årsagen er en efterregulering på dagpengeområdet, fordi der har været færre forsikrede ledige end først skønnet. Det viser tal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Ekstraregningen får SF's folketingsmedlem Eigil Andersen fra Aarhus op af stolen:

- Det er urimeligt og lusket, at tallene kommer frem knap to uger efter, at Claus Hjort Frederiksen, KL og regeringen blev færdige med økonomiforhandlingerne for næste år, siger han.

Spørgsmål til minister
Eigil Andersen mener, at tallene burde være lagt frem før forhandlingerne, så kommunerne vidste, hvor de stod, hvis de sagde ja til aftalen. Han vil nu stille kritiske spørgsmål til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om fremgangsmåden.

Kommunerne overtog finansieringen af beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige fra 1. januar 2010, og ekstraregningen skyldes en efterregulering af beskæftigelsestilskuddet for 2010 og en midtvejsregulering af tilskuddet i år.

Sønderskyder budget
I Syddjurs finder SF-borgmester Kirstine Bille timingen for reguleringen meget uheldig for kommunerne.

- Vores budgetlægning i forhold til 2012 bliver jo fuldstændigt sønderskudt af, at det er nogle andre tal, som vi skal arbejde med, end vi havde regnet med på grundlag af aftalen med KL og Finansministeriet, siger Kirstine Bille.

Syddjurs skal tilbagebetale 29 mio. kr. Kirstine Bille vurderer ikke, at det servicemæssigt kommer til at betyde så meget, men derimod forventer hun, at kommunen må sænke sit ambitionsniveau på anlægsområdet 'ganske betragteligt'.

Aalborg hårdt ramt
Fordelt på regionsniveau lander den største regning hos de midtjyske kommuner. De må hoste op med en milliard kroner, mens nordjyske kommuner i alt skal betale over 800.000.000 kroner tilbage.

Alt i alt skal kommunerne af med 3,3 mia. kr.

Aalborg rammes særligt hårdt - og skal tilbagebetale næsten 280 mio. kr. Også Aarhus står over for en stor regning på 219 mio. kr.

Se hvor meget din kommune skal betale tilbage her - tabel 16 - kolonnerne 4 og 6.