Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Mere kvælstof til sjællandske og fynske marker

På grund af stor udvaskning får landmændene lov at køre ekstra 6.500 tons kvælstof på markerne. 'Helt plim' kalder Danmarks Naturfredningsforening kompensationsreglen
KORT NYT23. MAR 2011 12.34

Sjællandske og fynske landmænd får i år lov at køre 6.500 tons ekstra kvælstof i form af gylle og kunstgødning på markerne, fordi vinteren har betydet en enstra stor udvaskning af kvælstof fra markerne og til vandmiljøet. Det fortæller Ingeniøren.dk. Udvaskningen kan i sidste ende betyde algeopblomstring og ildsving i vandløb, fjorde og havområder.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at kompensationsordningen er helt plim. Ganske vidst kan planterne godt optage den ekstra mængde kvælstof, men reglen belønner nærmest landmændene for ikke at gøre noget for at hindre udvaskningen.

- I alle andre erhverv end landbruget skal man betale for sin forurening. Når man har forurenet som landmand, altså når der bliver udvasket kvælstof til miljøet, så bliver man i stedet kompenseret og får lov til at køre mere kvælstof ud. På den måde bliver de belønnet for ikke at passe ordentligt på deres kvælstof,« siger Rikke Lundsgaard, landsbrugspolitisk medarbejder i DN, til Ingeniøren. Hun peger på, at udvaskningen bl.a. kan hæmmes ved at dyrke efterafgrøder som f.eks. græs.

mou