Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde
Opsvinget lige nu er så kraftigt, at arbejdsgiverne er nødt til at kigge meget langt ned i ledighedskøen for at finde arbejdskraft.
Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Højeste andel siden 2008:
Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde

Rekordmange job- og åbenlyst uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
20. DEC 2021 7.13

:Andelen af kontanthjælpsmodtagere, som kommer i arbejde, er steget markant i første halvdel af 2021 og toppede i maj og de første sommermåneder. Således kom mere end otte procent af de jobparate og åbenlyst uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere i den foregående måned i arbejde måneden efter.

Det er det højeste niveau siden 2008, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet har undersøgt, hvorfor antallet af kontanthjælpsmodtagere er rekord lavt.

- Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet kraftigt, men hidtil har vi ikke vidst om flere reelt kom i arbejde eller blot endte andre steder i ydelsessystemet, men det ved vi nu. Markant flere kommer i arbejde, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Udviklingen skyldes især, at opsvinget lige nu er så kraftigt, at arbejdsgiverne er nødt til at kigge meget langt ned i ledighedskøen for at finde arbejdskraft. Det vil sige blandt langtidsledige og andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet, herunder kontanthjælpsmodtagere, siger Erik Bjørsted.

- Fra 2004 til 2008 lykkedes det også at sænke antallet af kontanthjælpsmodtagere markant. Det blev kaldt for det største socialpolitiske fremskridt i årtier. Desværre blev gevinsterne dengang tabt på gulvet efter finanskrisen, men vi står i dag i en langt bedre situation. Konkurrenceevnen er stærkere og forbrugerne har været mådeholdne. Det mindsker risikoen for en hård landing og øger chancen for, at vi kan holde fast i den positive udvikling, siger Erik Bjørsted.

Dream-tal bekræfter

I oktober var der 95.100 fuldtidspersoner på kontanthjælp. Det er det laveste antal i 13 år. Antallet af kontanthjælpsmodtagere steg kun ganske lidt i begyndelsen af coronakrisen og er siden maj 2020 faldet med 25.500 fuldtidspersoner.

Hidtil har det været uvist, om faldet blot dækkede over, at kontanthjælpsmodtagerne kom over på andre ydelser eller kom i arbejde. Der har også været spekuleret i, om antallet var kunstigt lavt, fordi udfaldet fra dagpengesystemet har været lavere end ellers, fordi forbruget af dagpengeklip har været suspenderet under coronanedlukningen.

Men tal fra Beskæftigelsesministeriets Dream-register bekræfter nu, at hovedforklaringen på faldet er, at markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde.

ka