HERNING: Herning Kommune kan ikke for tiden komme til at fritage almene ungdomsboliger for grundskyld, selv om kommunen gerne vil, og byrådet har besluttet det. Den økonomiske forudsætning for at indføre undtagelsen er, at det manglende grundskyldsprovenu for ca. 93 pct's vedkommende kompenseres af udligningssystemet, men det kan Skats it-systemer ikke håndtere, fremgår det af et byrådsreferat fra denne uge.
"Så længe SKATs system ikke kan håndtere fritagelser, vil Herning Kommune gå glip af den positive effekt i udligningsberegningen, og har således det fulde tab af grundskyldsprovenu. Det betyder i praksis, at hvis ikke SKATs system bringes til at kunne håndtere fritagelser, vil Herning Kommune have det fulde tab af grundskyldsprovenu på ca. 838.000 kr. pr. år, indtil fritagelserne kan håndteres i Skat og medtages i udligningsberegningen", hedder det i sagsfremstillingen.
Kommunen var indstillet på at bære det fulde provenutab det første år, fordi kompensationen via udligningssystemet beror på indberettede tal fra året før, fremgår det af den oprindelige beslutning om grundskyldsfritagelse på byrådsmøde i april i år. Men fra det andet år ville minusset på 838.000 kr. blive reduceret til et årligt minus på ca. 48.000 kr.
Men altså kun hvis grundskyldsfritagelsen indberettes gennem Skat, og det forhindrer it-systemets uformåenhed indtil videre.
Spørgsmålet var kommet op, fordi et boligselskab havde ansøgt om det og begrundet det med, at "det er vigtigt for kommunen at have et attraktivt studiemiljø. Som en naturlig del af et attraktivt studiemiljø indgår billige og gode studieboliger", hed det. Grundskyldsfritagelse ville betyder at huslejen i boligselskabets almene ungdomsboliger ville kunne nedsættes med ca. 84 kr. om måneden, og for almen ungdomsboliger generelt i Herning Kommune med ca. 61 kr. om måneden.
Byrådet købte argumentationen, men beslutningen er nu sat i bero, indtil Skat kommer i en situation, hvor det er i stand til at håndtere grundskyldsfritagelser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.