Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lys idé betaler Middelfarts gadebelysning de næste 15 år

Har indgået Danmarks første ESCO-kontrakt på energirenovering, drift og vedligeholdelse af gadebelysning med EnergiMidt. Forventet besparelse - ca. 30 millioner
24. NOV 2011 8.30

MIDDELFART: Middelfart Kommune har gennem et EU-udbud nu indgået aftale med EnergiMidt. Aftalen indebærer, at EnergiMidt i de næste 15 år skal sikre mindst 30 procents energibesparelse, samtidig med, at der investeres op mod 30 millioner kroner i bedre gadelys til gavn for borgerne i Middelfart Kommune.

Borgmester Steen Dahlstrøm (S) glæder sig over aftalen med EnergiMidt:

- Vores vej- og gadebelysning er nedslidt og ville koste os omkring 28 millioner på de kommende års anlægsbudgetter at modernisere. Det sparer vi nu, samtidigt med, vi sikrer en tidssvarende og sikker gadebelysning - og sparer på energien til fordel for klimaet, siger borgmesteren, der håber andre kommuner også vil benytte sig af 'ESCO-modellen' til drift af gadebelysning.

Langsigtet strategi for belysning skaber tryghed
- Den helhedsorienterede løsning indebærer, at vi udarbejder en langsigtet strategi for belysningsbehovet i kommunen. Udelyset skal udover tryghed og trafiksikkerhed i land og by bruges til at skabe atmosfære og aktiviteter, som passer til områdets unikke beliggenhed, fortæller Ulrich Borup Hansen, forretningsansvarlig for udelys i EnergiMidt.

Aftalen er Danmarks første ESCO-kontrakt på energirenovering, drift og vedligeholdes af gadebelysning. ESCO-modellen betyder, at der skal findes besparelser på energiforbruget, og den opnåede besparelse bliver brugt til at finansiere renovering og fremtidssikring af gadebelysningen - helt uden økonomisk risiko kommunen og dens skatteydere.

Store kommunale besparelser og stor faglig ekspertise
Løsningen giver ikke bare Middelfart Kommune besparelser i forhold til energiudgifter, som reduceres markant allerede i løbet af 2012. Størstedelen af gadelamperne i Middelfart og omegn renoveres også løbende over hele kontraktperioden.

- Målsætningen i EnergiMidt er at udvikle og implementere en løsning som indvirker positivt på det omgivende miljø og samfund - samtidig med et afsæt i bæredygtighed og en økonomisk model, der ikke belaster Middelfart Kommune, fortæller Ulrich Borup Hansen fra EnergiMidt.

- I Middelfart Kommune ser vi store fordele i samarbejdet, da vi får direkte adgang til eksperter i udelys og løbende bliver holdt ajour med udviklingen på området herunder en fortsat fremtidsorienteret og visionær viden om, hvordan borgerne får det bedste lys og anvender det mest effektivt, siger Niels Bebe (V), formand for Teknisk udvalg.

Til at løse opgaven har EnergiMidt indgået partnerskab med Skandinaviens førende belysningsrådgiver ÅF Lighting, som ligeledes ser det unikke potentiale i samarbejdet:

- I ÅF Lighting arbejder vi med en helhedsorienteret tilgang til belysning, hvor både de tekniske og kvalitative aspekter er væsentlige. Det betyder, at et belysningsanlæg skal være skabt ud fra en afstemt vægtning mellem funktion, æstetik og miljø og at de mange parametre, der kendetegner en vellykket belysning, tænkes ind fra start. Vores målsætning er, at der skabes en god belysning, som også om mange år er til glæde og gavn for kommunens borgere - og det ligger dette samarbejde i høj grad op til, forklarer Christian Klinge, chefdesigner i ÅF Lighting.

Fuld finansieret model
Middelfart er i forvejen en af de absolut førende kommuner i Danmark inden for brugen af ESCO-modellen. ESCO'en, der er forkortelsen for Energy Service Company eller på dansk energitjenestevirksomhed, planlægger og udfører energibesparelser. Udover at stille forslag til, hvordan konkrete forbedringer iværksættes, stiller EnergiMidt som ESCO partner også garanti for besparelserne, og betaler derfor differencen tilbage til kommunen, hvis ikke besparelserne opnås som aftalt.

mou