DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Lyntestcentre halveres, men flere mobile testenheder skal til at køre ud
Carelink og SOS International har fået som opgave at levere 100.000 lyntest om dagen fra 1. februar.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Regioner og kommuner arbejder på højtryk:
Lyntestcentre halveres, men flere mobile testenheder skal til at køre ud

Fra i morgen er der 33 faste coronatestcentre, hvor man kan få en lyntest. Til gengæld øges den mobile testindsats, som skal fastlægges af region og kommune.
31. JAN 2021 9.32
TEMA: Corona

Fra i morgen vil der være 33 faste testcentre for lyntest i Danmark. Det er halvt så mange end de hidtidige 61 testcentre, men til gengæld bliver en større del af testindsatsen mobil. Det viser en opgørelse fra SOS International og Carelink, der har vundet opgaven med at foretage lyntest for det offentlige og således overtager fra de nuværende fire private udbydere.

Regionerne har i weekenden underskrevet kontrakterne, der betyder, at  Carelink har vundet opgaven i Region Syddanmark, mens SOS International har de fire øvrige regioner. Overtagelsen betyder flere steder, at åbningstider også bliver udvidet. De faste testcentre vil som udgangspunkt have åbent fra kl. 8 til kl. 20 hver dag, og der er ikke noget krav om tidsbestilling. Samtidig ændrer flere testcentre adresser.

- Indtil nu har vi haft mange flere test tilgængelige end borgere, der ville testes. Når vi nu gør så stor en del mobile, så er det også med et håb om, at vi i højere grad kan få brugt den kapacitet, vi har. Med den mobile kapacitet vil der være lyntest tilgængelige i samtlige kommuner, og bilerne kan både bruges til at køre helt ud til for eksempel plejehjem og sociale institutioner, siger regionsrådsformand i Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

- Vi skal udnytte over 10.000 mobile test hver dag bedste muligt i forhold til at forhindre smitteudbrud og bryde smittekæder, siger hun.

60/40 fordeling

De to virksomheder skal samlet kunne udføre 100.000 lyntest om dagen. 40.000 skal være i de faste testcentre. 60.000 skal være mobile test, hvilket vil sige, at virksomhederne kører ud i de enkelte kommuner, for eksempel være til plejehjem, gymnasier eller daginstitutioner. Det er netop aftalt mellem kommunerne, regionerne, og regeringen, at man i de første 14 dage af februar vil prioritere de mobile test til plejehjem.

Regioner og kommuner er i disse dage sammen med leverandøren i fuld gang med at planlægge indsatsen i de kommende uger.

- Planlægningen af testindsats er omfattende, og det går lige nu stærkt for vi kan være klar til næste uge, siger regionsrådsformand i Midtjylland, Anders Kühnau (S).

- Vi har sammen en stor fælles opgave, og en opgave som vil ændre sig løbende i takt med genåbning og lokale behov. Jeg er derfor meget tilfreds med det tætte samarbejde vi har med kommunerne om at få løst opgaven, siger han.