Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Lydløs letbane i Bergen inspirerede

En delegation af politikere bag den kommende letbane på inspirationstur til Bergen og Stockholm, hvor letbanerne styrker byudviklingen
8. MAJ 2012 15.32

Næsten 30 kilometer letbane langs Ring 3 er ved at blive planlagt i et samarbejde mellem 11 kommuner, staten og Region Hovedstaden. I løbet af foråret behandler de enkelte kommunalbestyrelser og Regionsrådet ønsker til letbanens linjeføring og placeringen af stationer.

I den forbindelse har 45 politikere og embedsmænd bag letbanen i Ring 3 netop besøgt  Bergen og Stockholm for at opleve letbaner i funktion. I begge byer er der åbnet nye letbanestrækninger de seneste år, og yderligere udbygninger er i gang.

- Da vi ikke har erfaringer med moderne letbaner i Danmark, er det vigtigt at lære af erfaringerne fra byer, hvor der i dag er velfungerende letbaner i nordiske omgivelser. Vi har set nærmere på letbanesystemerne i Bergen og Stockholm, der på hver sin måde ligner letbaneprojektet i Ring 3, siger Karin Søjberg Holst (S), borgmester i Gladsaxe og formand for letbanesamarbejdet.

En letbane udvikler byen
I både Bergen og Stockholm er letbanerne meget populære blandt befolkningen og passagertallene langt højere end forventet. Stigningen i passagertallene forventes at fortsætte med åbningen af nye etaper i 2013 og den forventede byudvikling.

- Det var særligt interessant at høre om, hvilken effekt letbanerne har på byudviklingen. I for eksempel Bergen er der stor efterspørgsel efter at bygge nyt ved letbanens holdepladser, og ejendomsmæglere fremhæver nærhed til letbanen som et attraktivt salgsargument. Erfaringerne fra Bergen og Stockholm understøtter med andre ord de visioner for byudvikling vi har i vores letbaneprojekt. Samtidig var det rigtig lærerigt at se, hvordan tekniske problemer med trafikken kan løses, ligesom letbanen i Bergen stort set er lydløs. Jeg tror bestemt, at vi også kan finde gode løsninger på de udfordringer, vi har i Ringbykommunerne, siger Karin Søjberg Holst.

 

45 politikere og embedsmænd fra Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Glostrup, Vallensbæk, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Ishøj, Region Hovedstaden, Transportministeriet og Metroselskabet besøgte Bergen og Stockholm medio april.

Kommunerne, staten og Region Hovedstaden udarbejder netop nu et beslutningsgrundlag for en letbane i Ring 3.

Hvis der omkring årsskiftet 2012/13 træffes endelig beslutning om at etablere en letbane i Ring 3, skal der gennemføres VVM og projektet skal i offentlig høring. Banen forventes at være i drift i 2020.