Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lokale løsninger skal sikre genåbning af folkeskolen

KL og kommunerne er glade for at kunne sætte genåbningsprocessen for de ældste folkeskoleelever i gang. Der er udsigt til forskellige lokale løsninger.

Fra den 18. maj kan skoleelever fra sjette til tiende klasse komme tilbage i skole, og det får kommuner og skoler lokal fleksibilitet til at tilrettelægge. Det glæder KL's formand Jacob Bundsgaard (S), der understreger, at der vil være stort fokus på at leve op til de sundhedsfaglige retningslinjer, og at der derfor vil være lokale forskelle på, hvordan man kan løse opgaven.

- Nogle steder vil man måske se, at de store elever kan komme ind nogle timer hver dag, andre steder vil det måske blot være et par timer om ugen. Det vigtigste er, at vi nu igen kan få skabt et fysisk bånd mellem lærere og elever og ikke mindst eleverne imellem. Det er der rigtig mange, der har savnet, siger han i en pressemeddelelse.

Derfor skal der ske en hurtig og smidig proces i sektorpartnerskabet, som er dem, skal sørge for, at der er klare retningslinjer at arbejde efter, så kommunerne kan komme i gang med genåbningen. Da det samtidig er besluttet, at flere brancher kan åbne, vil det ifølge KL formentlig betyde, at der kommer større behov for pasning i dagtilbud. Men en KL-rundspørge viser, at to ud af tre børn på nuværende tidspunkt er tilbage i deres dagtilbud, hvorfor manglen på plads og hænder er ved at nærme sig. Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender, at det kan blive svært at få alle sjette til tiende klasse tilbage i skole i alle landets 98 kommuner:

- Vi må stole på, at man lokalt kan finde løsninger på det. Jeg er sikker på, at der nok skal komme masser af kritik af, at man kan åbne skolen i nogle kommuner, men ikke i andre. Men vi skal i gang med at åbne skolerne, for de store børn vil virkelig gerne tilbage, siger hun.

Lettede kommuner

I Assens nærmer man sig fuld kapacitet, men her forventer vicedirektør for velfærd Esben Krægpøth ikke, at det bliver et problem. Flere steder i landet melder borgmestre og direktører, at de er glade for den uges forberedelsestid, der følger med aftalen om genåbning. 'Det er måske det bedste', siger borgmester i Egedal, Karsten Søndergaard (V), til Sjællandske. Hvis Egedal kommer til at mangle plads på skolerne, kan en løsning blive, at de mindste er der om formiddagen og de ældste om eftermiddagen - i tråd med meldingen fra KL. 

I Haderslev siger Charlotte Veilskov, direktør for børn og familie, at de kan få forberedt 'en god og kontrollere tilbagevenden', når det først bliver mandag den 18. maj, mens vicekommunaldirektør i Sønderborg, Carsten Lund, forholder sig roligt, fordi kommunen lige har været gennem øvelsen, da de yngste skulle tilbage i skolen. I Randers skal skolerne hver især aflevere en plan for, hvordan de vil åbne.

- Skolerne har forskellige bygninger og muligheder. Derfor bliver det forskellige lokale løsninger. Vi glæder os til at byde velkommen tilbage til elever efter lang tids online-undervisning, siger borgmester Torben Hansen (S) i en pressemeddelelse.

Imens afventer man flere steder nærmere retningslinjer, fordi genåbningstiltaget - tilsvarende andre gange - fører en række spørgsmål med sig.

- Vi vil tidligst kunne melde noget ud i starten af næste uge, idet vi venter på mere detaljerede informationer fra sundhedsmyndighederne og KL, siger eksempelvis Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

eo