DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Lejre og København deler værtskab i EU-projekt om fødevarer
Børnehave-børn skal også involveres i fødevareprojektet FoodSHIFT2030 i Lejre og Københavns kommuner de kommende fire år.
Foto: Lejre Kommune

Lejre og København deler værtskab i EU-projekt om fødevarer

Fokus på bæredygtig produktion, et klimavenligt fødevaresystem og produktion af gode, lokale råvarer er temaet for internationalt projekt med deltagelse af 11 lande.

LEJRE / KØBENHAVN: Lejre Kommune er i samarbejde med Københavns Kommune vært for et stort EU-projekt, FoodSHIFT2030, som de kommende fire år skal finde nye måder at arbejde med lokale fødevarer og undersøge mulighederne for et bæredygtigt, klimavenligt fødevaresystem.

Lejre Kommune har været en drivkraft i udviklingen af FoodSHIFT2030. Projektet er et direkte resultat af kommunens mangeårige fokus på økologi og lokal fødevareproduktion, og projektets partnere fra 11 europæiske lande mødes i Kødbyen i København den 26.-28. februar.

- Jeg ser det som en anerkendelse af, at vi længe har satset på at skabe gode økologiske og bæredygtige fødevarer. Det nye projekt giver os en mulighed for at sætte endnu mere skub på den udvikling, både helt lokalt og i byerne omkring os. Samtidig kan det skabe grobund for flere arbejdspladser i fødevareerhvervet, siger Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S).

Gastronomiturister skaber muligheder
Københavns Kommune serverer hver dag 800.000 offentlige måltider. Med en samlet økologiprocent på 87 pct. og et stigende fokus på plantebaseret mad vil der de kommende år opstå helt nye muligheder for lokale landmænd.

Samtidig opleves København af turister i stigende grad som et hotspot for gastronomi. Hele 40 pct. af turisterne forventer en ekstraordinær gastronomisk oplevelse, når de besøger byen, og derfor efterspørger restauranterne i stadig stigende grad friske, lokale råvarer. Og Lejre Kommunes mange fødevare-producenter kan spille en væsentlig rolle i den sammenhæng. FoodSHIFT2030 skal opdyrke nye markedsmuligheder for Lejres lokale producenter.

FoodSHIFT2030 skal dog ikke kun skabe et klimavenligt fødevaresystem i København. Projektet skal også give inspiration helt lokalt i børnehavekøkkener, SFO'er og lokale spisehuse i Lejre Kommune. Det skal ske i et direkte samarbejde med 31 partnere fra syv kommuner, 11 virksomheder, seks NGO'er og seks vidensinstitutioner.

- Med FoodSHIFT2030 får vi endnu mere energi ind i den udvikling, som allerede er i gang i Lejre Kommune. Vi er jo en kommune, hvor folk er rigtig glade for at leve, og sådan skal det blive ved med at være. I al vores udvikling skal vi tænke på, hvordan vi involverer borgere, virksomheder og landbrug i at sikre en bæredygtig udvikling i hele kommunen, siger programleder i Lejre, Tina Unger.

MG