Lattergas vender tilbage til fødeafdelingerne

KORT NYT17. FEB 2020 13.25

De seneste år har flere fødende kunnet suge i masker med lattergas, når veerne strammer til. Og det er populært, skriver DR Midt og Vest. I Herning bruger mere end halvdelen af de flergangsfødende lattergas. For ganske få år siden var det slet ikke en mulighed, fordi man frygtede, at lattergassen var skadelig for personalet.

Sådan var det også på fødeafdelingerne i Thisted og Viborg, men også her er lattergassen tilbage, og den er populær. I Viborg er andelen af fødende kvinder, der får lattergas mod smerter under fødslen, steget fra 28 til 44 pct. af de fødende på bare to år.

Lattergassen har den fordel, at den virker hurtigt, og lige så hurtigt er ude af kroppen igen. Der er også færre mulige bivirkninger end ved en epiduralblokade, men i 2015 konstaterede Jordemoderforeningen, at der kun var ni fødesteder tilbage i landet, som tilbød lattergas. Baggrunden var, at en norsk undersøgelse viste, at der var for meget lattergas i luften på fødestuerne, og det kunne betyde øget abortrisiko for gravide jordemødre. Forskning tyder imidlertid på, at lattergas ikke har arbejdsmiljømæssige konsekvenser, hvis det bruges korrekt og med sikkert udstyr. Det har de fået på fødeafdelingen i Herning, hvor udluftningen er blevet forbedret.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev