dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Kulturborgmester vil have færre krydstogtskibe til København
Masser af turister ved Langelinie og Den Lille Havfrue med krydstogtskib i baggrunden.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Kulturborgmester vil have færre krydstogtskibe til København

Antallet af krydstogtskibe, der ankommer til hovedstaden, skal reduceres markant, og der skal stilles strengere miljøkrav, foreslår kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT).

KØBENHAVN: Siden 2015 er antallet af krydstogtskibe, der lægger til i Københavns havn, ifølge Danmarks Statistik steget med 23 pct. Sidste år skulle have været rekordår, hvor det var planlagt, at 349 krydstogtskibe skulle have anløbet Københavns Havn.

Men det er den forkerte vej for turismen, mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT), der vil have færre krydstogtskibe til København, og som har stillet forslag om det i Borgerrepræsentationen. Forslaget indebærer, at de relevante forvaltninger undersøger, om der kan lægges et loft over antallet af krydstogtskibe i København, samt om der kan stilles strengere miljøkrav til de skibe, der anløber havnen.

- Hvis vi skal gøre os de mindste forhåbninger om at leve op til ambitionerne om bæredygtig byudvikling og turisme i Københavns Kommuneplan 2019 samt komme i mål med visionen om at blive verdens første C02-neutrale hovedstad i 2025, er vi nødt til at kigge på krydstogtturisme. Vi skal ganske enkelte have et opgør med den miljøbelastende form for turisme, siger hun. 

I 2018 udledte krydstogtskibene i København cirka 17.000 ton CO2. Dette tal forventes at stige til 28.000 ton i 2030. Det fremgår af en analyse af alternative energikilder til krydstogtskibe lavet for Københavns Kommune.

eo