Af Thomas Jensen
Vicekommunaldirektør i Gribskov Kommune, Claus Thykjær, fortalte om de mange fordele ved en ESCO-aftale ved OP-Dagen på Falconer Hotel på Frederiksberg tirsdag middag.
Tommelskruerne strammer godt og grundigt omkring kommunerne - skattestop, manglende produktivitet, flere på pension og krav fra borgerne om mere velfærd for pengene. Det har fået Gribskov til at tænke i andre baner.
Kommunen vil være kendt for at være nytænkende og arbejde målrettet for at give borgerne mest service for pengene.
- Vi skal hele tiden spørge os selv, om vi kan løse opgaverne på en anden måde. Vi har et fornuftigt forhold til, om vi selv løser opgaverne eller det sker igennem partnerskab eller udbud, sagde Claus Thykjær.
40 pct. af kommunens service er konkurrenceudsat.
En af de nye baner, som kommunen tænker i, er en ESCO-aftale, som er finansieret gennem et billigt lån, der løber over 20-30 år. Det tager otte år før investeringen begynder at give kontante fordele. Efter det 8. år vil kommunen tjene penge på investeringen. Det giver luft i økonomien og et bedre indeklima, energiteknik osv. i kommunen. Hele aftalen er baseret på seks kommunale bygninger, der er rollemodeller for andre bygninger. Der er tale om en såkaldt delvis garantimodel.
Kommunen har betalt lærepenge i forbindelse med ESCO-aftalen, men man har lært en hel del af det, mente vicekommunaldirektøren.
- Vi er blevet bedre klædt på til partnerskabsaftaler. Markedstænkningen er blevet bedre og vi er blevet mere systematiske, sagde Claus Thykjær, der dog indrømmede, at det ikke var lykkedes særligt godt med aftaler på det sociale område, fordi det var tungt og kompliceret, sagde han.
Claus Thykjær havde svært ved at forstå, hvorfor ikke flere var begyndt med ESCO-aftaler. Ni kommuner var dog på vej - deriblandt København.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.