dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Konservatives landspolitiske krise truer borgmestrene

Konservatives landspolitiske krise truer borgmestrene

Kun få af partiets tolv borgmestre kan føle sig nogenlunde sikre på at blive genvalgt
28. FEB 2012 9.19

Af Kim Rosenkilde Nielsen, [email protected]

Den historisk lave opbakning til De Konservative betyder, at med undtagelse af højborgene med absolut flertal i Gentofte og Vallensbæk, kan en forskydning af enkelte mandater i landets øvrige Konservative kommuner, inklusive Frederiksberg, vælte de siddende borgmestre.

Ifølge Roger Buch, der forsker i kommunalvalg ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kan det let ende med, at De konservative bliver udsat for lidt af et blodbad ved kommunalvalget i november 2013.

- Selv om der stadig er noget tid til, så virker det ikke sandsynligt, at opbakningen til partiet kan løftes mere end fra forfærdeligt til dårligt. Det vil også kunne mærkes lokalt, hvor jeg vurderer, at man risikerer at miste halvdelen af borgmesterposterne, siger Roger Buch til avisen Kommunen.

Tommelfingerreglen er, at de landspolitiske tendenser slår igennem med halv kraft lokalt. Men det er en gennemsnitsbetragtning, som kan dække over betydelig lokal variation.

Og netop det sidste hæfter flere Konservative borgmestre sig ved, når de skal slå deres bekymring ned.

- Jeg tror, at det landspolitiske vil få konsekvenser i de kommuner, hvor vi ikke sidder på borgmesterposten. Der hvor vi har borgmesterposten, tror jeg først og fremmest, borgerne kigger på, hvordan borgmesteren har klaret opgaven, siger Allerøds borgmester, Erik Lund, der med nød og næppe kunne beholde borgmesterkæden om halsen efter valget i 2009.

Læs hele Kommunens artikel Konservatives landspolitiske krise truer partiets borgmestre, samt baggrundsartiklen Partiet der glemte sig selv.

Foto: Billedet viser Frederiksbergs konservative borgmester, Jørgen Glenthøj. Billedet kommer fra Taipei Representative Office.