§ 3-natur, også kaldes hverdagsnaturen, dækker ca. 9,5 pct. af Danmarks areal og består af ca. 240.000 arealer som vandhuller, heder og enge. Kommunerne overtog sagsområdet fra amterne i 2007 - og arvede en naturregistrering af meget blandet kvalitet.
Danmarks Naturfredningsforening har igennem det seneste år kritiseret kommunerne for ikke at tage vare på §3-naturen.
KL har imidlertid fremlagt grundige kommunale analyser, der viser, at de påståede overtrædelser er sket, før kommunerne fik ansvaret for området. På den baggrund har miljøministeren udtrykt tillid til kommunernes varetagelse af opgaven.
Desuden er ministeren enig i, at der er behov på at se, om der kan skabes bedre rammer for at varetage opgaven. KL hilser ministerens fem tiltag velkomne og har også forslag til, hvordan de kan blive til noget i den virkelige verden - til gavn for naturen.
- Vi har længe efterlyst især to forhold vedr. § 3-naturen: Dels behovet for en forbedret registrering, og dels en bedring af kommunernes muligheder for at håndhæve beskyttelsen, siger Jens Stenbæk, formand for KL´s Teknik- og Miljøudvalg.
Hvilken kvalitet skal registreringer have
De to første tiltag fra ministeren er analyser. Den første handler om en analyse af § 3-registreringerne.
- Det skal gerne resultere i, at vi fremadrettet får aftalt, hvilket kvalitetsniveau der skal gælde for registreringen, siger Jens Stenbæk i en kommentar.
I den anden analyse skal kommunernes administrationspraksis for alle 2008-afgørelser gennemtrawles.
- Kommunernes egen analyse viste, at kommunerne tilsyneladende opdager lidt flere overtrædelser end amterne. Statens nye store undersøgelse vil helt klart være et godt afsæt for at se, hvilke lovgivningsmæssige rammer der kan ændres, siger Jens Stenbæk.
Det tredje tiltag fra ministeren vedrører en undersøgelse af mulighederne for at styrke håndhævelsen. For mange § 3-områder gælder det, at ulovlig sløjfning af dem har betydning for, hvor stort EU-tilskud en lodsejer kan få til at dyrke sine marker. Her har KL tidligere foreslået, at det ville være mere hensigtsmæssigt, hvis det gjaldt alle § 3-arealer.
Mere konstruktivt samarbejde
De to sidste tiltag fra ministeren handler om bedre information. Miljøministeren vil for det første gennemføre en informationskampagne over for lodsejere.
- Det vil KL gerne være med til. Men vi vil også opfordre Danmarks Naturfredningsforening og landbruget til at være aktive samarbejdspartnere i den fortsatte beskyttelse. Beskyttelsen må fremadrettet baseres på et konstruktivt samarbejde, siger Jens Stenbæk, der selv er økologisk landmand
For det andet åbner By- og Landskabsstyrelsen en naturplejeportal med gode råd til kommuner og lodsejere.
- Det er da helt fint med statslig sparring på naturpleje - selv om vores medarbejdere har årtiers praktisk erfaring med det i kommunalt, privat eller amtsligt regi, siger Jens Stenbæk.
- De primære plejeudfordringer ligger imidlertid et andet sted. Da kommunerne ikke kan påbyde private lodsejere at pleje deres egne arealer, skal der være tilstrækkelig økonomisk motivation for landmænd til at indgår frivillige aftaler med staten.
- En anden udfordring er, at de statslige støtteordninger slet ikke spiller sammen med kommunernes § 3-arbejde. I det mindste bør staten sikre sig, at den ikke giver midler til ulovligt sløjfede § 3-områder. Her er der plads til forbedringer i den måde, som Fødevareministeriet uddeler støttemidler på, slutter Jens Stenbæk.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.