Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kommunerne svigter de anbragte børn

Det dokumenterer Ankestyrelsens nye undersøgelser af kommunernes tilsyn – både mht. drift og barnet selv
KORT NYT27. MAR 2012 6.53

Ankestyrelsen har gennemgået de to former for tilsyn, som kommunerne skal foretage. Det er tilsynet, som handler om det enkelte barn og skal foretages af den kommune, som har anbragt barnet, samt det såkaldte driftstilsyn med økonomi, bygninger o.lign., som påhviler den kommune, hvor plejefamilien bor, eller institutionen ligger.

- Det er især den ringe børneinddragelse, som slår mig. Det er trist, trist, trist, at vi ikke er i stand til at vise så udsatte og sårbare børn, at deres liv handler om dem. Deres liv bliver tilsyneladende betragtet som en arbejdsplads eller en sag i bunken på kommunen, når de ikke bliver hørt ved tilsynsbesøget, siger socialminister, Karen Hækkerup (S), til Jyllands-Posten.

Hun peger på, at flere end hvert femte besøg i 2011 slet ikke gav taletid til børnene. I en anden femtedel var plejeforældrene til stede ved samtalerne, og det er i strid med loven, som kræver en enesamtale mellem tilsynet og børnene.

Og børnesamtaler eller ej, så kniber det generelt med at overholdene kravene om to tilsynsbesøg fra den anbringende kommune. Under halvdelen af kommunerne lever op til loven på det punkt.

lcl