DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommunerne navngiver veje i blinde
I Danmark findes omkring 110.000 vejnavne. Blandt dem findes kendisser og lokalpolitikere og sportsstjerner. Her ses NFL-stjernen Morten Andersen.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Kommunerne navngiver veje i blinde

Flere kommuner trodser både FN og Kulturstyrelsen, når de navngiver nye veje.

Et skilt, en vej, et navn. På de omkring 110.000 vejskilte landet over hænger kommunerne små stykker af Danmarkshistorien til skue. Men en række kommuner trodser både FN og Kulturstyrelsen, når de skal navngive nye veje. Det skriver Kommunen.dk.

Ifølge en konvention nedsat af FN i 2002 og Stednavneudvalget under Kulturstyrelsen, bør kommunerne ikke navngive veje efter nulevende personer. I stedet bør man vente tre til fem år efter personen er død. Men de anbefalinger følger kommunerne ikke altid, forklarer Line Sandst, der har skrevet ph.d. om navngivning af veje og pladser.

- Det er ikke noget, der altid bliver håndhævet i kommunerne. Men man burde vente af hensyn til de efterladte. Man får også et klarere syn på folks eftermæle, hvis man venter med at opkalde veje efter personer til et stykke tid, efter de er døde, siger hun.

Rundt i Danmark findes en række eksempler på kommuner, der har trodset FN og Kulturstyrelsen til fordel for at hylde kendisser, politikere og sportsstjerner. I 2018 godkendte byrådet i Struer Kommune at opkalde en vej efter NFL-stjernen Morten Andersen. 

Læs hele historien hos Kommunen.dk.