Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommunerne får 8,9 mia. kr. i coronastøtte

På grund af covid-19 får kommunerne ekstraordinært en udbetaling 1. september, oplyser Social- og Indenrigsministeriet. De fleste er til at dække udgifter til flere ledige.
1. JUL 2020 11.55
TEMA: Corona

Smitten med corona skal ikke fortrænge kommunernes serviceudgifter eller gøre det svært for kommunerne at foretage investeringer eller føre til en forringet velfærd.

Derfor får kommunerne den 1. september en ekstraordinær udbetaling på i alt 8,9 mia. kr., som er ekstra penge til kommunerne i 2020. Det fremgår af det tilskudsbrev, social- og indenrigsministeren netop har sendt til kommunerne, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Af den samlede udbetaling dækker 1,4 mia. kr. ekstraudgifter til blandt andet værnemidler og ekstra rengøring i forbindelse med genåbning af de kommunale institutioner. Hertil udbetales særtilskud til kommunerne for i alt 160 mio. kr. Særtilskuddene skal blandt gå til, at kommunerne kan arrangere dagsture og udendørs aktiviteter samt gøre det muligt at modtage besøg af pårørende på botilbud og plejehjem.

Ekstra udgifter

På grund af den højere ledighed udbetales også 1,9 mia. kr. til blandt andet overførselsudgifter til de flere ledige. Desuden udbetales ekstra 5,5 mia. kr. i beskæftigelsestilskud, som dækker udgifter til flere forsikrede ledige.

- Kommunerne har i år blandt andet haft udgifter til ekstra personale, værnemidler, ekstra rengøring og flere ledige, og det skal ikke betyde ringere ældrepleje, dårligere rammer i daginstitutionerne eller forringet velfærd i øvrigt. Samtidig skal kommunerne stadig have råd til at investere, så vi holder samfundet i gang og skaber arbejdspladser, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Regeringen og KL har aftalt at drøfte evt. yderligere håndtering af kommunernes covid-19 udgifter i 2020 i slutningen af året. 

Ritzau / ak