dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Kommuner vælger forskellige karton-løsninger
Foto: Mads Jensen, Biofoto/Ritzau Scanpix

Kommuner vælger forskellige karton-løsninger

Kun et par håndfulde kommuner har affaldsløsningen for mad- og drikkekartoner på plads. Se dem her.

Kommunerne fik kun godt et års varsel, da Folketinget sidste år i juni besluttede, at de skulle indsamle affald i de samme ti fraktioner landet over fra 1. juli i år, tekstil dog først fra nytår.

Som bekendt er det kun et fåtal af kommunerne, som har formået at leve op til fristen 1. juli, og typisk kun, fordi de var tæt på målet i forvejen. 

Især indsamlingen af den nye fraktion mad- og drikkekartoner er kun i gang få steder - ifølge Miljøstyrelsen i ti ud af de 82 kommuner, som indgik i en nylig opgørelse.

Sådan gør de

Til gengæld har kommunerne langt fra valgt samme løsning, viser oplysninger om de igangværende ordninger, som DK Nyt har kunnet opspore:

I Randers indsamles kartonerne foreløbig sammen med metal, glas og hård plast, hvorefter affaldet senere bliver håndsorteret. Fra 2024 vil kartoner dog blive indsamlet i en anden beholder.

I Kolding skal man selv tilkalde en såkaldt genbrugsbil, tidligere kendt som storskrald, hvis man vil have hentet en sæk med kartoner. Det samme gælder i øvrigt glas, papir, metal, hård plast, blød plast, pap og tekstiler, mens kun madaffald- restaffald og farligt affald hentes automatisk af skraldemanden. Genbrugsbilen kan tilkaldes 12 gange årligt.

Der er tale om en overgangsordning, og om et års tid, når man har lært af egne og andres erfaringer, ventes en samlet affaldsplan at komme i høring, oplyser Pia Clausen, projektleder hos Redux, til JydskeVestkysten.

I Næstved indsamles kartonerne i deres eget rum i nye beholdere, mens de øvrige kommuner i AffaldPlus; Faxe, Ringsted, Slagelse, Sorø og Vordingborg, ventes at indføre samme model, når de får nye affaldsordninger i løbet af 2022/2023.

Frederiksberg skal beboere i både etageejendomme og villaer putte deres tomme kartoner i plastbeholderen.

I København må kartonerne sorteres sammen med plast i lejligheder, mens villaer først får sortering af kartoner fra 2023. Dog er villaer på Østerbro med i et pilotprojekt med nye beholdere, som blev sat i gang i juli. 

I Svendborg er mad- og drikkekartoner siden 1. juli blevet indsamlet i en sæk sammen med plastic. Sammen med de øvrige fynske kommuner har Svendborg søgt om lov til at lade robotter sortere kartoner fra plast på et centralt anlæg i stedet for at bede borgerne gøre det.

Også i Sønderborg, Herlev og Solrød indsamles kartonerne sammen med plast.

I Herning begyndte man allerede i januar-marts at indsamle kartoner sammen med metal og plast, og det blev så stort et hit hos borgerne, at man hurtigt måtte indse, at beholderne skulle tømmes hver tredje uge og ikke hver fjerde som planlagt.

Også i Hedensted har man siden 1. maj indsamlet kartonerne sammen med metal og plast.

Genbrugspladser og forsøg

I en række kommuner kan mad- og drikkekartoner afleveres på genbrugspladserne, indtil der senere bliver lavet indsamlingsordninger. Det gælder blandt andet Glostrup og Tønder.

Også Aalborg får denne mulighed fra midt i september.

Her går man desuden nu i gang med et forsøg med indsamling af kartonerne fra 500 husstande. I forsøget skal kartonerne afleveres i samme rum som plast og metal, og målet er at finde ud af, hvor meget kartonerne vejer og fylder, og hvilken kvalitet de har. Erfaringerne skal bruges til den endelige løsning, som skal på plads næste år, oplyser kommunen.