Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommuner oplever stor stigning i rotte-anmeldelser

En mild vinter og hjemmearbejde med med tid til oprydning kan være forklaringen.
28. MAJ 2020 6.22

Flere kommuner bekræfter, at de oplever en stor stigning i anmeldelser af rotter i disse måneder.

I Aarhus har man fra første januar og til udgangen af april måned modtaget 3.700 anmeldelser om rotter. Det står i stærk kontrast til i 2019, hvor kommunen i samme periode modtog 2.000 anmeldelser. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi har fået rigtig mange anmeldelser om rotter i årets fire første måneder, også flere end vi har modtaget på samme tidspunkt i de seneste fem år, siger Birgitte Kloppenborg-Skrumsager, gruppeleder i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Sindssygt travlt, men glad for anmeldelser

I Hvidovre Kommune har de i år oplevet en stigning på 50 pct. flere anmeldelser sammenlignet med gennemsnittet de seneste tre år i perioden medio marts til medio maj – altså den periode, hvor mange har været hjemsendt. 

Selvom rottefængerne i Hvidovre var forberedt på, at en mild vinter ville betyde flere rotter, er de alligevel overraskede over de mange anmeldelser.

- Det er ikke normalt, og vi har sindsygt travlt i øjeblikket. Lige nu mangler vi at se til næsten 200 sager, siger Connie Kirkegaard Nielsen.

Driftslederen understreger dog, at man er glad for de mange anmeldelser, da det på lang sigt vil bidrage til at få bugt med rotterne.

Mild vinter og hjemmearbejde

Københavns Kommune kan også oplyse en stigning. I et mailsvar oplyser de, at de har modtaget næsten 500 flere anmeldelser end sidste år i perioden første januar og til nu. I alt 3.441 anmeldelser er indtil videre tikket ind på Teknik- og Miljøforvaltningens bord i hovedstaden. 

Det skal dog nævnes, at der sker store udsving i antallet af anmeldelser fra år til år. 

Årsagen til stigningen i anmeldelser er ikke entydig, men de adspurgte kommuner peger på, at den milde vinter har betydet fordelagtige betingelser for rotterne. 

- Man regner med, at det har betydet flere kuld. Desuden har folk været trukket tilbage fra bylivet, hvilket har lettet presset på rotterne. Måske betyder det, at de tør komme mere ud, siger Birgitte Kloppenborg-Skrumsager fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Der har også været rigeligt med føde. Når de har så optimale levevilkår, formerer de sig endnu mere, og det afspejles i antallet af anmeldelser generelt, siger hun.

Hvidovre Kommune peger på, at corona-hjemsendelsen kan have en finger med i spillet. 

- Når folk har været hjemme og arbejde, har de måske også gjort rent i skuret eller lignende. Så ser de måske pludselig, at der er en masse af de kærlige fætre i haven, siger Connie Kirkegaard Nielsen, driftsleder for Vej og Park i Hvidovre Kommune.

ibs